GREEN LOGISTICS

Η φιλοσοφία των Green Logistics

 Η συνεχής προσπάθεια τόσο των χωρών και των κυβερνήσεών τους, όσο και των πολιτών και των επιχειρήσεων να πετύχουν την μέγιστη οικονομική ανάπτυξη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο της δραστηριότητας τους στο περιβάλλον, οδήγησε στην εμφάνιση περιβαλλοντικών φαινομένων, όπως η όξινη βροχή, η μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.α.

Στον όρο ανάπτυξη προστέθηκε και η διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι τεχνολογικές λύσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν ή να αντιστρέψουν την οικολογική καταστροφή. Έτσι δημιουργήθηκαν νέες πράσινες τεχνολογίες και ένα πράσινο σύστημα Logistics. Κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει διπλό σκοπό και την προστασία του περιβάλλοντος και το οικονομικό όφελος.

Οι αντίστροφες εφοδιαστικές αλυσίδες ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα υιοθέτησης πράσινων ιδεών στη φιλοσοφία των Logistics. Δηλαδή η ανάκτηση αξίας μέσω ροής από τον καταναλωτή στον παραγωγό. Τα Green Logistics έχουν ως αρχή την ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή με γρήγορα και ποιοτικά αγαθά με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ουσιαστικά τα Green Logistics είναι: Πράσινο προϊόν, πράσινη μεταφορά, πράσινη διανομή, πράσινη αποθήκευση και αντίστροφα Logistics.

Τα προϊόντα δεν μπορούν να είναι 100% πράσινα όμως, γιατί χρησιμοποιούν ενέργεια για την παραγωγή τους και παράγουν απόβλητα. Ο σχεδιασμός των προϊόντων θα πρέπει να χρησιμοποιεί διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η πράσινη μεταφορά και διακίνηση των προϊόντων με τη χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η πράσινη αποθήκευση είναι ένας ακόμα άξονας των Green Logistics, όπου η ενεργειακή κλάση του χώρου και η ενεργειακή απόδοση του μηχανολογικού εξοπλισμού θα πρέπει να ελέγχεται.

Οπότε, ουσιαστικά σημαντικό ρόλο παίζει κατά τον σχεδιασμό των προϊόντων να χρησιμοποιούνται πράσινες μέθοδοι παραγωγής, συσκευασίας, μεταφοράς, δηλαδή σε όλο τον κύκλο ενός προϊόντος.

 

Λεωνίδας Ντούρας Α3

Μάθημα : Ενέργεια, Μεταφορές, Επικοινωνία.

Καθηγήτρια: Αδαμαντίδου Δήμητρα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης