ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Ε)

 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ : ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ /                      ΣΙΜΟΥ ΕΛΕΝΗ

 ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΩΪΝΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ / ΚΥΚΛΑΔΕΣ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 Από τους: ΡΟΣΤΑΝ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ / ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ / ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΛΑΙΡ / ΤΖΑΜΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  ΤΜΗΜΑ : ΓΟΤ1

 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Κρήτη

 Ένας μυθικός προορισμός που ξεχωρίζει για χίλιους δυο λόγους. Αυτή είναι η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, στο νότιο άκρο της χώρας.

Σήμερα, η κρητική διατροφή θεωρείται το χαρακτηριστικότερο δείγμα μεσογειακής διατροφής. Στα απόκρημνα βουνά της Κρήτης φύεται μια τεράστια ποικιλία από βότανα και αρωματικά ιδανικά για αφεψήματα με καταπραϋντικές και ιαματικές ιδιότητες, αλλά και για χρήση στη μαγειρική. Τα αιγοπρόβατα συνεχίζουν και σήμερα να είναι ελευθέρας βοσκής και να τρέφονται με αρωματικά φυτά και θάμνους, γεγονός που συμβάλλει στη νοστιμιά του κρέατός τους και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από το γάλα τους. Τα βότανα αυτά δίνουν επίσης ξεχωριστή γεύση στο κρητικό μέλι. Το κρίθινο κρητικό παξιμάδι είναι γνωστό για την υψηλή διατροφική του αξία και ο περίφημος ‘Ντάκος’, πιάτο που αποτελείται από βρεγμένο παξιμάδι, ψιλοκομμένη ντομάτα, φέτα ή ξυνομυζήθρα, ρίγανη και ελαιόλαδο, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα που σε γεμίζει ενέργεια, ιδανικό για πρωινό ή και για οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Η εύφορη γη του νησιού και το θερμό του κλίμα ευνοούν την καλλιέργεια μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων που αποκτούν ξεχωριστή νοστιμιά και ποιότητα. Κάποια μάλιστα από αυτά, όπως οι μπανάνες, δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού στη χώρα. Το ελαιόλαδο επίσης που παράγεται εδώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υγιεινότερα ελαιόλαδα στον κόσμο.

Η κρητική γαστρονομία αποτελεί αμάλγαμα παράδοσης και τοπικού πλούτου και το πρωινό δεν αποτελεί εξαίρεση. Φρέσκα αυγά, αρωματικές ντομάτες, μυρωδάτο τσάι και τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τα καλιτσούνια και η σφακιανή πίτα, προσφέρουν μια απολαυστική γευστική εμπειρία, που ιδανικά απολαμβάνεται με καλή θέα.

 Κυκλάδες

 Οι Κυκλάδες αποτελούν ένα μοναδικό νησιώτικο σύμπλεγμα στο κέντρο του Αιγαίου. Γη ορεινή, βραχώδης με ελάχιστα πεδινά χαρακτηρίζουν τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Οι κυκλάδες χαρακτηρίζονται από τυπικές μεσογειακές καλλιέργειες, όπως αμπέλι και ελιά καλλιεργούνται σε αναβαθμίδες, όσπρια, λαχανικά άνυδρες ποικιλίες τομάτας και άλλων φυτών, αλλά και μια σειρά αυτοφυή χόρτα τα οποία συνθέτουν τις πρώτες ύλες για τη διατροφή των κατοίκων. Τα ψάρια αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής των οικισμών της θάλασσας καθώς το κρέας είναι λιγοστό. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται σε κάθε νησί, με ιδιαίτερες και ιδιόμορφες γεύσεις κατά περίπτωση. Η παλέτα των τυριών των Κυκλάδων αποτελεί μια εκπληκτική σύνθεση γεύσεων και αρωμάτων που σπάνια βρίσκει κανείς στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Στη Σύρο, στην Τήνο και στη Νάξο, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες επιτρέπουν την εκτροφή των βοοειδών και την παραγωγή τριών εξαιρετικών γραβιερών από αγελαδινό γάλα, το Σαν Μιχάλη, τη γραβιέρα Τήνου και τη γραβιέρα Νάξου, αντίστοιχα. Επιπλέον, από το χοίρο παράγεται μια μεγάλη γκάμα αλλαντικών (λούζα, σύγκλινο, πηχτή, λουκάνικα, κα.) με ιδιαίτερες γεύσεις. Από τα δημητριακά, κουλούρες, κριθαροκουλούρες, αρανιστά, κλωστά και πιταρίδια παράγουν διάφορα ζυμαρικά / είδη τύπου τραχανά, καθώς και διάφορες γλυκές λιχουδιές όπως αμυγδαλωτά, μελιτερά, καλτσούνια. Τα λιγοστά φρούτα και οι λεμονανθοί δημιουργούν εύγεστα γλυκά του κουταλιού, στα λιοτρίβια οι ελιές δίνουν το τοπικό λάδι, και στα αμπέλια με τις γιορτές του τρύγου και τα πανηγύρια του κρασιού, έφθανε το νιο κρασί.

 Μακεδονία

 Ξακουστή και πολυαγαπημένη, η Μακεδονία αποτελεί ένα πραγματικό μωσαϊκό εμπειριών για τον επισκέπτη που θα θελήσει να την επισκεφτεί. Το πολυποίκιλο ανάγλυφό της, με ψηλά βουνά, μοναδικούς υδροβιότοπους και απέραντες αμμουδιές προσφέρει ποικιλία προορισμών και ανεξάντλητες επιλογές

Η κουζίνα της Μακεδονίας είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, ενώ η εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων υπόσχεται γαστριμαργικές απολαύσεις, ό,τι κι αν επιθυμεί κανείς. Ο κρόκος Κοζάνης, ένα από τα ποιοτικότερα σαφράν στον κόσμο, οι πιπεριές Φλωρίνης, οι πατάτες από το Κάτω Νευροκόπι και τα μανιτάρια Γρεβενών συμπληρώνουν τον κατάλογο με τα τοπικά προϊόντα που ταξιδεύουν πια και έξω από τα ελληνικά σύνορα αποκτώντας ολοένα και περισσότερους θαυμαστές.

Στο πρωινό οι γεύσεις αυτές απογειώνονται. Φασολάδα, μπουγάτσα, ραβανί και σάμαλι και βέβαια οι περίφημες οι μακεδονίτικες πίτες με το χειροποίητο φύλλο είναι μερικές μόνο από τις τοπικές συνταγές που μπορεί να απολαύσει κανείς συμπληρώνοντας την εμπειρία του από την Μακεδονία με ένα αυθεντικό μακεδονίτικο πρωινό.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης