Οι «βόμβες» της χρονιάς στο «Νέο Λύκειο»

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Οκτ• 09•14


του Παναγιώτη Τριπολιτσιώτη, (Β4, Λύκειο)

Τελευταία μέρα του καλοκαιριού και οι ετοιμασίες –τόσο πρακτικές, όσο και ψυχολογικές- για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χτυπάνε κόκκινο (όπως άλλωστε και οι θερμοκρασίες, που θυμίζουν ακόμα τις ανέμελες καλοκαιρινές ημέρες). Ας κάνουμε όμως έναν απολογισμό για τη σχολική χρονιά που πέρασε, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν! Μια μεταβατική χρονιά κατά την οποία όλο το εκπαιδευτικό σύστημα γνώρισε διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες επηρέασαν τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές!

egrafes

Επίπονη και σκληρή λοιπόν προσπάθεια απαιτήθηκε (ιδιαίτερα) από τους μαθητές της δικής μας τάξης,  που διασχίζαμε την πρώτη μας χρονιά στο Λύκειο, υποκείμενοι διαρκώς στις αλλαγές, το πολυσυζητημένο «Νέο Λύκειο» που έσκασε σαν βόμβα και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Πολλά προβλήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια του 2014, τα οποία προκλήθηκαν από το νεοσύστατο και ανολοκλήρωτο ακόμη σύστημα που εφαρμόστηκε άμεσα σε όλα τα σχολεία της χώρας. Μεταξύ άλλων, υπήρξε πίεση για την ολοκλήρωση της απαραίτητης διδακτέας και ύστερα εξεταστέας ύλης, ο όγκος της οποίας εκτεινόταν ατελείωτος, φαντάζοντας βουνό μπροστά στα μάτια τα δικά μας και των καθηγητών μας, οι οποίοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά για την ολοκλήρωσή της. Επιπροσθέτως περιορίστηκαν τα περιθώρια να αλλάξουν γνώμη οι μαθητές, ενώ οι κλάδοι επιλογής «τάραξαν τα νερά» και τις σκέψεις των μαθητών για το μέλλον τους.

Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος παραμόνευε και μια μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας, η οποία δεν επρόκειτο να ήταν ευχάριστη ή εύκολη: η «Τράπεζα Θεμάτων». Αυτή η νέα λειτουργία απαιτούσε το επιπλέον και εξονυχιστικό διάβασμα ολόκληρης της διδακτέας ύλης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της Γ’ Λυκείου, ενώ την ημέρα της εξέτασης κληρώνονταν θέματα από μία ηλεκτρονική δεξαμενή θεμάτων. Συνεπώς οι τελικές προαγωγικές εξετάσεις για την Α’ Λυκείου έγιναν πιο απαιτητικές, χρονοβόρες και επίπονες για όλους. Σε όλη την περιφέρεια, οι μαθητές δυσκολεύτηκαν ενώ αυξήθηκε δραματικά το ποσοστό των μαθητών που έμειναν στην ίδια τάξη ή σε διάφορα μαθήματα.

Όσον αφορά το δικό μας σχολείο, είχαμε και άλλα προβλήματα και απρόοπτα κατά τη διάρκεια της χρονιάς! Η αποτυχία διεξαγωγής όλων των πολυήμερων εκδρομών  – εκτός από εκείνην της διασχολικής δράσης μας – δυσαρέστησε τους περισσότερους μαθητές οι οποίοι παραπονέθηκαν έντονα, δυστυχώς δίχως αποτέλεσμα. Τέλος, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού έφυγε από τη ζωή απρόοπτα, μια από τις αγαπημένες μας καθηγήτριες, η κυρία Γεωργούδη, της οποίας φυσικά τα λόγια θα κρατάμε για πάντα μαζί μας.

Αν όμως εξαιρεθούν όλες οι άσχημες στιγμές, υπήρχαν και οι ωραίες. Οι διάφορες μονοήμερες εκδρομές, οι νέες φιλίες, η αυτοσυγκρότηση και επισκόπηση μέσω των μαθημάτων, των ομίλων και προγραμμάτων  μέσω των οποίων καταφέραμε να καταλάβουμε περισσότερα για τους εαυτούς μας και να βοηθηθούμε σε μελλοντικές επιλογές μας. Μένει να δούμε τι θα μας φέρει η νέα χρονιά η οποία προβλέπεται εξίσου προκλητική με την περυσινή.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

 

 

Σχολιάστε

Top