Νεαροί συντηρητές εν δράσει: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Νοε• 16•14

του Δημήτρη Παϊζη-Ραντοϊκοβιτς (Β3, Γυμνάσιο)

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, διοργανώνονται δύο δράσεις στο Ευγενίδειο Ίδρυμα: μια έκθεση με μερικά από τα αρχεία και το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Νεαροί συντηρητές εν δράσει».

ΓΑΚ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών. Τα παιδιά θα μάθουν να ξεχωρίζουν τη μια επιφάνεια γραφής από την άλλη, από τι κινδυνεύουν τα βιβλία και πώς να τα προστατεύουν. Επίσης, θα ενημερωθούν σχετικά με τη δουλειά του συντηρητή και θα μυηθούν στις βασικές τεχνικές βιβλιοδεσίας.  Το σεμινάριο θα επαναληφθεί στις 22 Νοεμβρίου και, πιθανόν, θα πραγματοποιηθεί και ένα αντίστοιχο σεμινάριο για ενήλικες.

Η έκθεση είναι, επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν παρουσιάζονται απλά μερικά έγγραφα, αλλά ολόκληρη η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μέσα από ποικίλα, δημόσια και ιδιωτικά, κείμενα των οποίων οι συγγραφείς, όταν τα έγραφαν, δεν ήξεραν πως θα βρεθούν κάποτε σε κοινή θέα. Έτσι, εκτίθενται από επιστολές Πατριαρχών μέχρι αιτήσεις ευρεσιτεχνίας, από σχέδια πολεμικών πλοίων μέχρι έγγραφες αιτήσεις σε πολιτικούς για πονηρούς λόγους!

Κοντολογίς, πιστεύω πως θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να γνωρίσουμε μια άλλη πλευρά της (χειρόγραφης και τυπογραφικής) χρήσης του χαρτιού, σήμερα που οι υπολογιστές και ο ψηφιακός κόσμος κερδίζουν συνεχώς έδαφος, υποκαθιστώντας ολοένα και περισσότερο τα έντυπα.

Σχολιάστε

Top