Επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης….

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Δεκ• 22•14

 

του Ιάσονα Κουριαννίδη (Β2, Γυμνάσιο)

 Στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 146,  βρίσκεται το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το πρώτο κτήριο που οικοδομήθηκε με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Είναι ένα νεοκλασικό κτήριο η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1923, επί διοικήσεως Αλεξάνδρου Ν. Διομήδη, και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1926.

212

Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για το οποίο η Τράπεζα επέδειξε ιδιαίτερη φροντίδα ήδη από την ίδρυσή της. Έτσι σήμερα διαθέτει ένα πλήρες ιστορικό αρχείο τα χρονικά όρια του οποίου ταυτίζονται σχεδόν με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους. Η σημασία του αρχειακού αυτού υλικού έγκειται στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει στην οικονομία του τόπου η Εθνική Τράπεζα, το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Στα αρχεία της ΕΤΕ έχει αποτυπωθεί το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Το Ιστορικό Αρχείο επιτρέπει την πρόσβαση στα αρχεία του, που σήμερα καλύπτουν την περίοδο από το 1841 μέχρι το 1966, καθώς και σε πρωτότυπα ή αντίγραφα αρχείων άλλων φορέων και προσωπικοτήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητά του. Από το 2002 έχει επίσης αναλάβει τη διαχείριση και παρουσίαση στο κοινό των συλλογών της Εθνικής Τράπεζας πλην της καλλιτεχνικής συλλογής.

Στο επταόροφο κτηριο της 3ης Σεπτεμβρίου στεγάζονται εκθέσεις, αρχεία, συλλογές, χώροι για εκπαιδευτικά προγράμματα και η βιβλιοθήκη. Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να προβληθεί, με συνοπτικό και υπαινικτικό τρόπο, η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αλλά και γενικότερα ο ρόλος της Τράπεζας στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Τα συγκεκριμένα τεκμήρια που εκτίθενται επιλέχθηκαν για να αναδείξουν τον πλούτο των πληροφοριών και του υλικού που έχει διασώσει η Εθνική Τράπεζα, πλούτος που πολλές φορές είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να υπάρχει σε τραπεζικό αρχείο (Διαθήκη Σλήμαν, αρχιτεκτονικά σχέδια 19ου και 20ού αι., συλλογή γραφομηχανών και αριθμομηχανών, ομολογίες, η πρώτη μετοχή της ΕΤΕ, αρχειακό υλικό σχετικό με την εμπλοκή της ΕΤΕ στους εθνικούς αγώνες και στα μεγάλα κοινωφελή έργα υποδομής κτλ.).

Οι επισκέπτες της έκθεσης ανακαλύπτουν, εκτός από τα τραπεζογραμμάτια των πέντε εκδοτικών τραπεζών που κατά καιρούς είχαν το εκδοτικό προνόμιο στη χώρα μας (Εθνική Τράπεζα, Ιονική Τράπεζα, Προνομιούχος Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, Τράπεζα Κρήτης και Τράπεζα της Ελλάδος), χαρτονομίσματα και άλλα συναλλακτικά μέσα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821, την καποδιστριακή περίοδο, αλλά και σε περιόδους ταραγμένες, όταν ξένοι κατακτητές και αντιστασιακές οργανώσεις της ελεύθερης Ελλάδας κυκλοφόρησαν τα δικά τους χαρτονομίσματα.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη, και ιδίως στους μαθητές των σχολείων, η ποικιλία των χαρτονομισμάτων, τα χρώματα, τα σχέδια καθώς και το πόσο διαφορετικά είναι από τα σημερινά. Τα σχέδια είναι εντυπωσιακά, απεικονίζουν κυρίως πρόσωπα ιστορικά ή μυθολογικά, μέσω των οποίων παρακολουθούμε την ιστορική πορεία της χώρας μας. Επίσης προκαλεί εντύπωση η αξία των χαρτονομισμάτων π.χ. 2.δις εκατομμύρια που εκδόθηκαν την περίοδο της Κατοχής. Ήταν πολύ καλή λοιπόν η επιλογή του σχολείου μας να επισκεφθούμε το Ιστορικό Αρχείο την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014, να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και να διασκεδάσουμε παίζοντας το εκπαιδευτικό παιγνίδι του χαρtονομίσματος-παζλ.

Μία έκθεση που αξίζει να την επισκεφτείτε!

 

Σχολιάστε

Top