«Η επιστημονική στάση απέναντι στα πράγματα». Η ομιλία του κ. Στέφανου Τραχανά στο σχολείο μας

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Δεκ• 17•14

του Παύλου Λασκαρίδη (Γ3, Γυμνάσιο)

Traxanas1_o

 ΄           Την Παρασκευή το απόγευμα, 12 Δεκεμβρίου 2014, παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Το φάντασμα της όπερας». Η επιστήμη στον πολιτισμό μας, ο Όμιλος μας προσκάλεσε τον διακεκριμένο φυσικό και Πρόεδρο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης  κ. Στέφανο Τραχανά. Τα περισσότερα μέλη του Ομίλου μας αλλά και αρκετοί ακόμη μαθητές, καθηγητές και γονείς συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο μας με περιέργεια τόσο για τον τίτλο του βιβλίου όσο και για το περιεχόμενό του. Αρκετοί μαθητές είχαν διαβάσει το βιβλίο, οι περισσότεροι όμως εμπιστευτήκαμε την κρίση της κ. Μέντη που όχι μόνο μας προέτρεψε να έρθουμε στην εκδήλωση αλλά και φρόντισε να εξάπτει συνεχώς το ενδιαφέρον μας, υποστηρίζοντας θερμά τη γνωριμία μας με έναν επιστήμονα και συγγραφέα «κατάλληλο» για το «άναμμα της φλόγας» στο μυαλό μας, καθώς, όπως φοβάται, οι συσσωρευμένες πληροφορίες, η πίεση της σχολικής ζωής και η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας, μπορούν να μας «κάψουν το σκληρό δίσκο».

            Αν και η εκδήλωση ξεκίνησε ως ομιλία, γρήγορα κέρδισε την προσοχή μας και εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από σύγχρονα προβλήματα της επιστήμης και της κοινωνικής ζωής. Κύριο θέμα ήταν η επιστημονική γνώση που κρύβεται πίσω από την καθημερινότητα και τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου, αλλά και τα κενά του εκπαιδευτικού μας συστήματος που υποτιμά τη συγκεκριμένη διάσταση της επιστήμης, με αποτέλεσμα «τη μαζική υποχώρηση της επιστήμης και της επιστημονικής νοοτροπίας ως βασικού στοιχείου της γενικής παιδείας των πολιτών». Οι ανακαλύψεις του Γαλιλαίου, του Δαρβίνου, του Αϊνστάιν, ήταν μερικά από τα κεντρικά θέματα, αλλά και η χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας και οι θεωρίες συνωμοσίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα, του «αιώνα της αβεβαιότητας». Συζητήθηκαν επίσης πολλά παραδείγματα από τη σύγχρονη ζωή που εκλαϊκεύουν ή διαστρεβλώνουν την επιστήμη, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη με τις διάφορες «αλήθειες» τους, τη στιγμή που η επιστήμη πρέπει να μας διδάσκει τον αντιδογματισμό και να μας κεντρίζει διαρκώς το ενδιαφέρον για μάθηση. Η επιστήμη υπάρχει σταθερά πίσω από τα πράγματα, όπως το φάντασμα του γνωστού μιούζικαλ που κρυβόταν στο υπόγειο και δημιουργούσε από εκεί την εξαίσια μουσική του.

            Η εκδήλωση αυτή ήταν δημόσια, γι’ αυτό το λόγο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε να συζητιούνται διάφορες απόψεις γύρω από αμφιλεγόμενα ζητήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους φυσικούς επιστήμονες. Χάρη σε αυτή τη συζήτηση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έναν ποιοτικό διάλογο και να προβληματιστούμε γύρω από διάφορα ζητήματα. Ευχαριστούμε τον κ. Τραχανά για τη σημαντική αυτή μορφωτική ευκαιρία που μας έδωσε με την επίσκεψή του.

Σχολιάστε

Top