Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα…

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Οκτ• 09•14

 ΧΙΟΣ

της Χρυσής Οικονόμου (Β2, Γυμνάσιο)

nisia.JPG_b2

             Η Χίος είναι ένα πασίγνωστο πολύ όμορφο ελληνικό νησί. Έχει μεγάλες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Μερικές είναι μικρές και έχουν θέα απέναντι στην Τουρκία αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένες έχουν μαύρα βότσαλα εξαιτίας του ηφαιστείου. Άλλες πάλι δεν είναι τόσο μαγευτικές, είναι όμως απομακρυσμένες και η ησυχία σε συνδυασμό με την καθαριότητα τους δίνουν μιαν άλλη χάρη. Το πιο υπέροχο μέρος της Χίου είναι όμως ο κάμπος με τις πορτοκαλιές. Περνώντας από κοντά μυρίζεις το χυμό πορτοκαλιού που στάζει από τους καρπούς των δέντρων και ακούς τις μέλισσες να βουίζουν καθώς πετούν πάνω στα λουλούδια. Οι διακοπές στη Χίο είναι για όλους μια καταπληκτική εμπειρία!

            Επιλέγω το συγκεκριμένο νησί για πολλούς λόγους. Οι διακοπές εκεί με ευχαριστούν γιατί έχω πολλές δυνατότητες για διασκέδαση και ξεγνοιασιά. Ας δούμε μερικές από τις ασχολίες μου: Πηγαίνω για μπάνιο σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού. Το απόγευμα, που δεν έχει πολλή ζέστη, κάνω βόλτα με το ποδήλατο στο λεμονοδάσος με τις πεταλούδες γύρω μου να χορεύουν για να βρουν το ταίρι τους. Το βράδυ πάω για περίπατο στην πόλη και δοκιμάζω λουκουμάδες με μαστίχα για την οποία φημίζεται η Χίος. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την παρασκευή της μαστίχας, πώς βγαίνει από τα μαστιχόδεντρα και καταλήγει στο γλύκισμα που όλοι αγαπάμε. Μου αρέσει επίσης να πηγαίνω εκδρομές, να γνωρίζω το νησί και τους κατοίκους του αλλά και να δοκιμάζω τοπικά φαγητά και νέες συνταγές.

 ΝΑΞΟΣ

του Γιώργου Νικηφοράκη (Β2, Γυμνάσιο)

             Η Νάξος είναι ένα αρκετά μεγάλο νησί που ανήκει στο νομό Κυκλάδων. Είναι γνωστό για τις μεγάλες, αμμώδεις και πολυσύχναστες παραλίες του όπως ο Άγιος Προκόπιος, η Μικρή Βίγλα και οι Αλυκές. Ακόμα κι αν σε κάποιον δεν αρέσουν οι κοσμικές παραλίες μπορεί να ψάξει και να βρει δεκάδες απόμακρες, με βότσαλα, με βράχους για βουτιές, ρηχές, βαθιές και ό,τι τραβάει η ψυχή του!

            Η Νάξος είναι γνωστή για τον τεράστιο Κούρο της στον Απόλλωνα, το ναό της Δήμητρας και, φυσικά, την Πορτάρα. Ο Κούρος είναι αρχαϊκός, έχει ύψος τρία μέτρα και είναι σκαλισμένος πάνω σε πέτρα. Δεν κατάφεραν όμως να τελειώσουν το λάξευμα, έτσι έμεινε γερμένος και ενωμένος με τις πέτρες του λατομείου για πάντα. Ο ναός της Δήμητρας βρίσκεται μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή και είναι ένα μνημείο απαράμιλλου κάλλους. Γύρω από το ναό υπάρχουν στάχυα γιατί, σύμφωνα με έναν μύθο, μόλις η Δήμητρα έκατσε σε ένα βράχο και έκλαιγε, τα δάκρυά της μετατράπηκαν σε στάχυα και ο βράχος σε πηγή. Επίσης πολύ γνωστός είναι ο μύθος που λέει ότι ο Θησέας καθώς γύριζε από την Κρήτη άφησε την Αριάδνη στη Νάξο. Η Πορτάρα είναι η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός εκατόμπεδου ναού που άρχισε να χτίζεται τον 6ο αιώνα π. Χ., πιθανότατα προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Στέκεται επιβλητική στην άκρη του λιμανιού της Χώρας.

            Στο κέντρο του νησιού οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ως μέσο μεταφοράς χρησιμοποιούν τα γαϊδούρια και τα άλογα, ενώ μέσα στους οικισμούς μετακινούνται με τα πόδια και τα ποδήλατα. Στο κέντρο κάθε χωριού υπάρχει πάντα μια πλατεία με έναν πλάτανο. Στα μεζεδοπωλεία κάθονται οι ηλικιωμένοι με τα κομπολόγια τους στο χέρι και σε χαιρετούν κάθε φορά που περνάς από μπροστά τους. Μετά βλέπεις παιδιά που παίζουν χαρούμενα ποδόσφαιρο και μυρίζεις σπιτικό φαγητό. Περπατάς στο χωριό, ανάμεσα σε σοκάκια με σπίτια άσπρα και χαμηλά. Νιώθεις την υγρασία της ατμόσφαιρας. Νιώθεις την ενέργεια του τόπου. Νιώθεις δυνατός!

 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

της Γεωργίας Μανιουδάκη (Β2, Γυμνάσιο)

             Ο αγαπημένος μου τόπος είναι το μέρος από το οποίο κατάγομαι, η Ναύπακτος. Αν και το χωριό μου βρίσκεται στην ορεινή Ναυπακτία, πολλές φορές το καλοκαίρι, την Καθαρή Δευτέρα και τη Μεγάλη Εβδομάδα επισκέπτομαι την πόλη της Ναυπάκτου που είναι πολύ όμορφη! Ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι της είναι πάντα πλημμυρισμένος από αυτοκίνητα. Τριγύρω απλώνονται γραφικά σοκάκια με όλων των ειδών τα μαγαζιά. Εκεί κάθε μέρα οι κάτοικοι κάνουν τις αγορές τους και ύστερα ξεκουράζονται στα καφενεία γύρω από το λιμάνι, απολαμβάνοντας την όμορφη θέα. Κάθε βράδυ ο τόπος γεμίζει νεολαία που ξενυχτά διασκεδάζοντας.

            Σαν ξημερώσει, ο καλύτερος προορισμός για πρωινό μπάνιο είναι η Χιλιαδού με τις αμμουδερές παραλίες και το γλυκό αεράκι που δροσίζει κάθε καλοκαίρι τη ζεστή Ναύπακτο. Ωραία είναι όμως και η ξακουστή Ψανή με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια κάτω από τα σκιερά πλατάνια της. Στον μακρύ πεζόδρομο οι ντόπιοι και οι επισκέπτες κάνουν τον περίπατό τους αμέριμνοι. Από παντού ακούγονται οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που δίνουν συνεχώς το παρόν τους στη ναυπάκτια ζωή. Ανεβαίνοντας στο μεγαλοπρεπές κάστρο της πόλης, αγναντεύεις όλη την περιοχή από ψηλά και η Ναύπακτος φαντάζει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα πολύχρωμα λαμπιόνια της που τρεμοπαίζουν. Μακάρι όταν μεγαλώσω να φτιάξω ένα μικρό σπίτι εκεί για να αντικρίζω καθημερινά αυτόν τον επίγειο παράδεισο!

Σχολιάστε

Top