Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Λύκειο του Αριστοτέλη

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Νοε• 16•14

 

της Αναστασίας Λαλιώτη (Β2, Γυμνάσιο)

vyz1

Την  Τρίτη,  4 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Β τάξης πήγαμε την πρώτη εκπαιδευτική μας επίσκεψη. Ο προορισμός μας ήταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με τον παρακείμενο  αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.

 Όταν φτάσαμε στον προαύλιο χώρο του μουσείου χωρίστηκαν τα τμήματα σε τρεις ομάδες των εφτά ατόμων . Ύστερα  οι υπεύθυνοι καθηγητές επέλεξαν τρεις ομάδες από όλα τα τμήματα και τους  μοίρασαν φυλλάδια-ερωτηματολόγια, το καθένα από τα οποία είχε μία διαφορετική κατηγορία εκθεμάτων του μουσείου,  με την οποία θα δούλευε η κάθε ομάδα.

Αργότερα  κάθε καθηγητής πήρε τις ομάδες του, κι έτσι  άρχισε η ξενάγηση στο μουσείο! Η ξενάγηση ξεκίνησε από το χώρο όπου υπήρχαν εκθέματα από χριστιανικούς ναούς του 4ου-7ου αι. μ.Χ. Εντυπωσιακά εκθέματα αποτελούσαν τα πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα. Το κάθε δάπεδο είχε διαφορετικά σχέδια και χρώματα γιατί εξέφραζε διαφορετικά μηνύματα! Μετά κατεβήκαμε δύο επίπεδα πιο κάτω στην αίθουσα  «Χριστιανική Αίγυπτος, κοπτική τέχνη», όπου εκεί παρατηρώντας εκθέματα, όπως π.χ. χιτώνες, αντλήσαμε πολλές πληροφορίες για την καθημερινότητα, την ενδυμασία και τα έθιμα εκείνης της εποχής. Στη διπλανή αίθουσα βρίσκονταν εκθέματα ταφών και διάφορα άλλα  αντικείμενα. Εκεί βρεθήκαμε μπροστά  σε έναν διπλό χτιστό τάφο που κίνησε την περιέργεια και τον θαυμασμό μας! Πάνω στους τάφους είδαμε κι άλλα  αντικείμενα, τα λεγόμενα «κτερίσματα». Ύστερα είδαμε διάφορα είδη καθημερινής ανάγκης των ανθρώπων στα βυζαντινά χρόνια, όπως  μυροδοχεία, κουμπαράδες, πήλινες οινοχόες καθώς και κοσμήματα, σκουλαρίκια, κ.α Τα επόμενα εκθέματα που μας έκαναν εντύπωση ήταν κυρίως μια συλλογή από χρυσά βυζαντινά νομίσματα και αυτοκρατορικά έγγραφα  γραμμένα σε περγαμηνές!

ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο τέλος, περιηγηθήκαμε  στην αίθουσα  «Λατρείας και τέχνης», μία αίθουσα γεμάτη από χριστιανικές εικόνες φτιαγμένες με διαφόρους τρόπους και υλικά, όπως ψηφιδωτά, αγιογραφίες, φορητοί πίνακες πάνω σε ξύλο…Έτσι τελείωσε η ξενάγησή μας στο μουσείο· βγαίνοντας στον προαύλιο χώρο ενωθήκαμε με τις άλλες ομάδες!

Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το Λύκειο του Αριστοτέλη, το οποίο  ήταν πολύ κοντά στο μουσείο και φτάσαμε αμέσως. Εκεί συναντήσαμε την κυρία Νίκη Σακκά η οποία μας έδωσε πολλές πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο, όπως ότι το Λύκειο το ίδρυσε ο Αριστοτέλης το 355 π.Χ. Το Λύκειο αποτελούσε ένα από τα αρχαιότερα Γυμνάσια,  μαζί με την Ακαδημία του Πλάτωνος και του Κυνοσάργους, όπου οι οπλίτες και οι έφηβοι εξασκούνταν και εκπλήρωναν  τα καθήκοντά τους. Μας εξήγησε επίσης γιατί ονομάστηκε «Λύκειο», επειδή εκεί προϋπήρχε το ιερό του Λυκείου Απόλλωνα, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. Κυρίως μας μίλησε για τα λουτρά, τα δωμάτια, τις παλαίστρες, τις δεξαμενές, και μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο.

Στο τέλος, συγκεντρωθήκαμε και βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία. Είχε έρθει η ώρα της επιστροφής, επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν και γυρίσαμε στο σχολείο, ενθουσιασμένοι για όλα  όσα είδαμε και μάθαμε σε αυτήν την εκπαιδευτική μας επίσκεψη.

Σχολιάστε

Top