Νευρική Ανορεξία στους εφήβους

 Γράφει η μαθήτρια  της Β τάξης  Νικολέτα Πετκάκη  

   ηΗ νευρική ανορεξία είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής και ψυχικής νόσου όπου ένα άτομο επιλέγει ανθυγιεινούς τρόπους, όπως το να σταματήσει να τρέφεται με την κατάλληλη ποσότητα φαγητού ή και καθόλου, ώστε να χάσει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει συνηθώς σε νεαρά κορίτσια ή πιο σπάνια σε νεαρά αγόρια ή και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα με ανορεξία είναι πολύ αυστηρά για το τι και πόσο θα φάνε. Μπορεί να σκέφτονται το φαγητό ή τις θερμίδες σχεδόν όλη την ώρα.

     Διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών, κιλών και μεγέθους.  Ωστόσο στην εποχή μας υπάρχουν πολλά είδη στερεότυπων που επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουν οι έφηβοι τον εαυτό τους.  Τέτοια στερεότυπα προέρχονται από  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  δηλαδή μέσα από τις διαφημίσεις, τα περιοδικά, τις τηλεοπτικές εκπομπές, τις ταινίες και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως άψογες και αδύνατες, ενώ τους άνδρες εντελώς μυώδεις, με αποτέλεσμα αυτή η σωματική εικόνα να γίνεται εμμονή για κάποιους εφήβους. Πολλές διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται, επίσης, μέσω της σύγκρισης με ένα κοντινό πρόσωπο (φίλος, οικογένεια) που έχει ένα πολύ ωραίο σώμα. Δυστυχώς, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι ανάπτυξης μιας διατροφικής διαταραχής. Κάποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η κοροϊδία, τα κακοπροαίρετα σχόλια για το σώμα κάποιου, η τελειομανία αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον.

   Ένας έφηβος με ανορεξία μπορεί να υποφέρει από υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη και συνεχείς σκέψεις που αφορούν το φαγητό και το σώμα. Επίσης, οι έφηβοι  μπορεί να προβούν σε  περίεργες πράξεις ή και συμπεριφορές,  ώστε να αποφύγουν καταστάσεις. Κάποιες συμπεριφορές είναι η αποφυγή φαγητού, η άρνηση πείνας, η αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων που περιλαμβάνουν φαγητό, η αντίληψη ότι είναι υπέρβαροι, όταν είναι πραγματικά λιποβαρείς.  Έτσι, οι έφηβοι βασίζουν την αξία τους στην εμφάνιση και την εικόνα του σώματος τους, ενώ έχουν εμμονή με τη ρουτίνα άσκησης. Η νευρική ανορεξία και ο υποσιτισμός που τη χαρακτηρίζει και που είναι αποτέλεσμα της λιμοκτονίας που επιβάλλουν στους εαυτούς τους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε πολλά σημαντικά όργανα του σώματος..

         Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η νευρική ανορεξία, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την ασθενή. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο εμφανίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Ειδικευμένοι ψυχολόγοι και διαιτολόγοι θα διαγνώσουν και θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σχολιάστε

Top