ΕΠΑ.Λ. VS ΓΕ.Λ.

Γράφοι οι μαθήτριες της Γ τάξης Αδαμοπούλου Κατερίνα και Καρκαμάνη Κυριακή.

(Image use) WP 11/2017  Στην σημερινή εποχή οι έφηβοι της τρίτης Γυμνασίου έρχονται αντιμέτωποι με την επιλογή του λυκείου που θα ακολουθήσουν. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις που μπορεί ο μαθητής να επιλέξει. Είτε Επαγγελματικό είτε Γενικό λύκειο.

   Πολλοί πιστεύουν πως το ΕΠΑ.Λ είναι ευκολότερο από το Γενικό και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι μαθητές το  προτιμούν. Αυτό όμως δεν είναι πάντα το βασικό τους κριτήριο. Οι νέοι μπορεί να καταλήγουν σε αυτό διότι πέρα από το πτυχίο που αποκτούν, λαμβάνουν και ένα πιστοποιητικό της ειδικότητας που επέλεξαν. Επιπλέον ο απόφοιτος του ΕΠΑ.Λ έχει διπλάσιες πιθανότητες να εργαστεί μετά το τέλος των σπουδών του. Τέλος προσφέρει μεγαλύτερη γνώση στα τεχνικά μαθήματα ειδικότητας. Πέρα από την πληθώρα θετικών που υπάρχουν στο Επαγγελματικό λύκειο, υπάρχουν και κάποια αρνητικά. Για αρχή, πλέον θεωρείται πως το επιλέγουν οι λιγότερο καλοί  μαθητές ή αυτοί με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης πολλοί γονείς πιστεύουν πως η γνώση σε αυτό το σχολείο είναι επιφανειακή.

  Αντιθέτως το Γενικό λύκειο θεωρείται δυσκολότερο από το Επαγγελματικό λύκειο καθώς έχει πολλά περισσότερα γνωστικά αντικείμενα και οι μαθητές εκτίθενται σε γνώσεις που δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα τους, οι οποίες όμως θα τους προσφέρουν παιδεία υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλει στην ισόρροπη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη όλων των μαθητών. Εντούτοις, και στους δύο τύπους λυκείων καλλιεργείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ετερότητας στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

  Ερωτήθηκαν κάποιοι νέοι για το ποιο λύκειο θα προτιμούσαν να φοιτήσουν και οι απαντήσεις είναι οι εξής: Μία μαθήτρια υποστήριξε την άποψη ότι θα προτιμήσει το Επαγγελματικό λύκειο εφόσον τα μαθήματα έχουν λιγότερη δυσκολία  ενώ κάποια , όπως τα Αρχαία Ελληνικά , δεν υπάρχουν. Από την άλλη πλευρά, ένας μαθητής θεώρησε πως καλύτερη επιλογή αποτελεί το Γενικό λύκειο καθώς οι γονείς του επιβάλλουν να το ακολουθήσει, αφού του δίνει περισσότερες επαγγελματικές επιλογές.

  Επομένως καταλαβαίνουμε ότι οι απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα διίστανται και για να πάρει κανείς την απόφαση για το ποιο λύκειο θα ακολουθήσει θα πρέπει να σκεφτεί σφαιρικά τα θέλω και τις δυνατότητες του.

 

Σχολιάστε

Top