Ο… ζωτικής σημασίας ρόλος της γλώσσας για τον άνθρωπο

mother-tongue

 

Η γλώσσα αποτελεί όργανο επικοινωνίας για έναν άνθρωπο, καθώς μέσα από αυτήν τα άτομα ανταλάσσουν πληροφορίες, ιδέες, απόψεις, πεποιθήσεις και αποτελεί για αυτά μέσο ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης.
Η καλή γνώση και σωστή χρήση της μητρικής γλώσσας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, διότι είναι ο κύριος φορέας της ανθρώπινης σκέψης, αφού τις οργανώνει, τις μετατρέπει σε συγκροτημένο λόγο και τέλος, τις εκφράζει. Επιπλέον, η καλή εκμάθηση της μητρικής μας γλώσσας μας βοηθά στο να πληροφορούμαστε για την εθνική μας ταυτότητα, συνείδηση και ιστορία, καθώς και στην ανάπτυξη του πολιτισμού, διότι η πνευματική δημιουργία στηρίζεται σε αυτή. Ακόμη, η σωστή και οργανωμένη χρήση της γλώσσας, μας διαφοροποιεί και μας εξατομικεύει από τη μάζα, φανερώνοντας το προσωπικό – μοναδικό μας ύφος και την ιδιαιτερότητά μας, πάνω σε αυτή.
Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τη μητρική του γλώσσα, δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τη φιλομάθεια του, να καλλιεργήσει το πνεύμα του και τέλος, να υποστηρίζει έμμεσα τις απόψεις του, καθώς δίχως την απαραίτητη γνώση της ίδιας του της μητρικής γλώσσας, μπορεί πολύ εύκολα να δέχεται σιωπηλά ότι του υπαγορεύουν οι άλλοι.
Τέλος, θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος έχει απαραβίαστο φυσικό δικαίωμα να διδάσκεται τη γλώσσα των προγόνων του, ώστε να είναι σε θέση να βιώσει, αλλά και να αναμεταδώσει τον πολιτισμό του τόπου του στην επόμενη γενιά, προκειμένου να μη χαθεί η «κοσμοαντίληψη», που έφερε η γλώσσα εκείνη και νεκρώσουν μαζί με τη γλώσσα ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι ιδέες και οι αντιλήψεις των ανθρώπων, που αρχικά μιλούσαν τη γλώσσα.
Μακάρι από εδώ και στο εξής να μη χάνονται ολοένα και περισσότερες γλώσσες στο διάβα του χρόνου και, αν μη τι άλλο, να γεννιούνται περισσότερες, ώστε να εμπλουτίζεται ο παγκόσμιος ανθρώπινος πλούτος.
Ευχαριστώ και επαινώ την προσπάθεια της εφημερίδας του Γυμνασίου «Γραφείς Γαλατινής και Εράτυρας Γραφές», που μας δίνει την ευκαιρία να εκφέρουμε γνώμες και μας φιλοξενεί στη στήλη της.

 

Νάσια Τσιτσιγάνη

Πηγή εικόνας: https://parathyro.politis.com.cy

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο… ζωτικής σημασίας ρόλος της γλώσσας για τον άνθρωπο"

Σχολιάστε

Top