Γιατί πετάμε χαρταετό;

kite-1529254_1280

 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα είναι το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Λίγοι όμως γνωρίζουν γιατί το κάνουμε αυτό. Συγκεκριμένα, ο χαρταετός δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά είναι ένα έθιμο που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως Χριστιανοί θεωρούμε ότι ο χαρταετός συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και έτσι, φτάνει πιο κοντά στον Θεό.
Το έθιμο αυτό ξεκίνησε στην Κίνα πριν από 2.400 χρόνια. Μάλιστα, οι χαρταετοί ήταν φτιαγμένοι από ξύλο (μπαμπού) και θεωρούσαν ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τόσο πιο τυχερός κάποιος θα είναι. Επίσης, όποιου κρατούμενου ο χαρταετός έφτανε πιο ψηλά, κέρδιζε την ελευθερία του.
Στην αρχαία Ελλάδα ο χαρταετός δεν ήταν άγνωστος. Τον χρησιμοποίησε ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα τον 4ο αιώνα π.Χ. Στην Αρχαία Ελλάδα τους έφτιαχναν με πανί.
Επίσης, ο χαρταετός έγινε πολύ γνωστός χάρη στο πείραμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου, κατά το οποίο πετούσε χαρταετό και τον πέτυχε ο κεραυνός.
Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα. Ο χαρταετός είναι ένας λόγος που ανυπομονούμε να έρθει η καθαρά Δευτέρα.

Πηγή: in.gr
Νάσος Βότσης

Πηγή εικόνας: Pixabay

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Γιατί πετάμε χαρταετό;"

Σχολιάστε

Top