Άλμπερτ Αϊνστάιν

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Απρ• 06•15

image

Στα δύο προηγούμενα άρθρα σας έγραψα τις σπαζοκεφαλιές του Louis Karol, αυτή τη φορά θα σας γράψω για μια μοναδική προσωπικότητα, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν ο οποίος ήταν ο κορυφαίος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος.

Ο Αϊνστάιν, όπως ανέφερα πιο πάνω, κορυφαίος φυσικός, μαθηματικός και φιλόσοφος, ήταν από τα μεγαλύτερα πνεύματα του αιώνα μας. Εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1879 στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας.

Στην αυτοβιογραφία του που εκδόθηκε στα 1949 με τον τίτλο «Άλμπερτ Αϊνστάιν, φιλόσοφος επιστήμονας», ο μεγάλος αυτός σοφός θυμούμενος τα παιδικά του χρόνια έγραφε: «όταν ήμουν 5 ετών μου έκανε βαθειά εντύπωση η μαγνητική βελόνα που μου έδειξε ο πατέρας μου. Και όταν έγινα 12 ετών με προσέλκυσε αφάνταστα λόγω της διαύγειάς του, ένα μικρό βιβλίο σχετικό με τη Γεωμετρία του Ευκλείδη».

Από το 1896 έως το 1900 σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης της Ελβετίας. Το 1905 δημοσίευσε τέσσερα άρθρα στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό Χρονικά της Φυσικής (Annalen der Physik-τόμος 17) που έμελλαν να φέρουν αναστάτωση στις φυσικές επιστήμες και να κάνουν το όνομα «Άλμπερτ Αϊνστάιν» παγκόσμια γνωστό, καθώς και τη διατριβή με την οποία απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Στο πρώτο από τα τέσσερα άρθρα έδωσε την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1921. Στο δεύτερο άρθρο του ασχολήθηκε με την κίνηση Μπράουν (η κίνηση Μπράουν είναι η τυχαία κίνηση μικροσκοπικών κόκκων στερεού σε ένα σώμα υγρού π.χ. γύρη σε νερό). Στο τρίτο από τα άρθρα διατύπωσε την θεωρία του για την κίνηση του φωτός. Υποστήριξε ότι η ταχύτητα της κίνησης είναι ανεξάρτητη από την κίνηση του πομπού και του δέκτη και σταθερή για δεδομένο μέσο διάδοσης (π.χ. κενό, νερό, γυαλί). Στο τέταρτο έδειξε ότι από αυτό συνάγεται η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, δίνοντας τον διάσημο τύπο E = mc2. Τα δύο αυτά άρθρα αποτελούν τον πυρήνα της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας.

55500

 Τον Νοέμβριο του 1915, ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη γενική θεωρία της σχετικότητας σε μία σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με αυτήν η ελκτική δύναμη της βαρύτητας διαδίδεται στο χώρο με την ταχύτητα του φωτός και επηρεάζει οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο, ακόμα και τις ακτινοβολίες. Το τελευταίο καθιστά δυνατή την ύπαρξη μελανών οπών(μαύρες τρύπες), φαινόμενο που παρατηρήθηκε πολύ αργότερα.

images (2)

Το 1940πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Απεβίωσε στο Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ στις 18 Απριλίου του 1955.

 Ραφαέλα Χαρίτου

 

ΠΗΓΕΣ

  • Σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια
  • http://el.wikipedia.org/wiki/Άλμπερτ_Αϊνστάιν

Σχολιάστε

Top