Θέατρα της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Απρ• 06•15

αρχείο λήψης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Για την Θεσσαλονίκη μπορεί κάποιος να γράψει πολλά και ενδιαφέροντα θέματα! Στα προηγούμενα άρθρα, ασχολήθηκα με τις εκκλησιές της πόλης μας και τα αξιοθέατα της, αυτή τη φορά,ως τρίτο θέμα αποφάσισα να ασχοληθώ με τα θέατρά της.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1961 στη Θεσσαλονίκη .

Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ήταν το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα της πρώτης χειμερινής περιόδου έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1961, με το έργο του Σπύρου Μελά Παπαφλέσσας, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη. Μέχρι το φθινόπωρο του 1962, και μετά από τέσσερις ακόμη παραστάσεις, η έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μεταφέρθηκε στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Από το Δεκέμβριο του 1961,το Κ.Θ.Β.Ε. άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο, τότε, κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στόχος του, από την εποχή της ίδρυσής του, ήταν η διδασκαλία έργων του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, η πραγματοποίηση περιοδειών στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας (από το 1962), η οργάνωση παραστάσεων αρχαίου δράματος ή άλλων κλασικών έργων στα σωζόμενα αρχαία θέατρα και αλλού, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.

Το Κ.Θ.Β.Ε. έχει σήμερα πέντε χειμερινές σκηνές (Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, νέο Υπερώο ΕΜΣ, Σκηνή Σ.Καραντινός Μονής Λαζαριστών, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών ) και δύο ανοιχτά θερινά θέατρα (Θέατρο Δάσους, Θέατρο Γης), αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το θεατρικό συγκρότημα του Βασιλικού Θεάτρου, μόνιμη πλέον έδρα του Κ.Θ.Β.Ε., διαθέτει μία αίθουσα 721 θέσεων, τεράστια σκηνή πολλαπλών δυνατοτήτων με υποσκήνιο 10 μέτρων, και τεχνική υποδομή για θεατρικές παραστάσεις χορού καθώς και συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές. Παράλληλα, τα 2.000 τμ. των εκτεταμένων φουαγιέ του θεάτρου προσφέρονται για την παρουσίαση μεγάλων εκθέσεων.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1939, από επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης που ανήκαν στον πνευματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας

Η Εταιρεία διαθέτει σήμερα τρία κτήρια συνεχόμενα, τα οποία αποτελούν ένα από τα καλύτερα κτηριακά συγκροτήματα της Ευρώπης. Στο πενταόροφο κτήριο Α΄ στεγάζεται η διοίκηση, το Λογιστήριο, η Βιβλιοθήκη, το Βιβλιοπωλείο, η αίθουσα τελετών, το εντευκτήριο, και τα επιστημονικά τμήματα Εκδόσεων, Ιστορικών Μελετών και Γλωσσολογίας. Στο κτήριο Β΄ στεγάζεται ο κινηματογράφος «Αριστοτέλειον», το Θέατρο, στο όποιο λειτουργεί ως μισθωτής το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ως μισθωτής, η Πινακοθήκη και η αίθουσα συνεδρίων με δυνατότητα μετάφρασης σε τρεις γλώσσες. Στο κτήριο Γ΄ στεγάζονται τα καμαρίνια των ηθοποιών, τα γραφεία διοίκησης του Θεάτρου, η πλάγια κινητή σκηνή και οι χώροι κατασκευής σκηνικών.

ywrw20121110

Το θέατρο Αυλαία

Το Θέατρο Αυλαία είναι ένας από τους ιστορικότερους χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με δραστηριότητα από το 1936. Το 2005 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και η Πολιτεία Τεχνών ανέλαβε τη λειτουργία του ,από τον Ιανουάριο του 2012. Επικεφαλής της Πολιτείας Τεχνών είναι δύο άνθρωποι με πολυετή προσφορά στον χώρο του πολιτισμού , ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη: ο Δημήτρης Μητσόπουλος (Πρόεδρος) και ο Θωμάς Χαρέλας (Καλλιτεχνικός Διευθυντής).

Πολύ σύντομα το Θεάτρο κατάφερε κερδίσει την καθολική αποδοχή του κοινού και να γίνει ένας σύγχρονος πολυ-πολιτισμικός χώρος συνάντησης και ανταλλαγής των τεχνών και των ανθρώπων. Θεατρικές παραστάσεις σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων, συμπράξεις και συνεργασίες με σημαντικούς θεατρικούς φορείς από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, υποστήριξη της εγχώριας δραματουργίας, λειτουργία παιδικής και εφηβικής σκηνής, παραστάσεις χορού, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες είναι μερικές από τις δράσεις του Θεάτρου Αυλαία. Στα άμεσα σχέδια είναι η πραγματοποίηση και ενός Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου

Η Θεσσαλονίκη, γενικά, είναι μια πόλη που αγαπά το θέατρο και το κοινό της θεωρείται από τα απαιτητικότερα της Ελλάδας.

Σχολιάστε

Top