Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Απρ• 06•15

Γνωρίζατε ότι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε διπλωματικά την Ελλάδα ήταν η Αιτή; Λοιπόν… έτσι είναι! Η μικρή αυτή φτωχή όμως χώρα ήταν η πρώτη που μας αναγνώρισε!

Η Αϊτή, το Χαΐτιον σύμφωνα με τα ελληνικά της εποχής ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα  των Ελλήνων για αυτοδιάθεση, με την επιστολή του προέδρου Ιωάννη Βόγιερ προς τον Αδαμάντιο Κοραή, η οποία φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822.

Η Αϊτή, προϊόν της Γαλλικής επανάστασης, ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τη δουλεία και κυβερνήθηκε από μαύρους. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία την Πρωτοχρονιά του 1804, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα μια πολύ φτωχή χώρα.

Η Αϊτή μια φτωχή χώρα της Καραϊβικής δεν ήταν δυνατόν να στείλει βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ο πρόεδρος της απάντησε με μια επιστολή που χαρακτηρίζεται από θερμά αισθήματα για την ελληνική επανάσταση.

Ο Αδαμάντιος Κοραής είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγέ στην οποία ζητούσε βοήθεια για την επανάσταση.

boyer-steward-194

Ο Ζαν Πιερ του απάντησε με επιστολή που έλεγε ότι η χώρα είναι πολύ φτωχή και δεν έχει ολοκληρώσει τον αγώνα της ενάντια στην Γαλλία και έτσι δεν μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Έστειλε όμως συμβολικά 45 τόνους καφέ να πουληθούν και να αγοραστούν καρυοφύλλια και άλλα πολεμοφόδια και 100 Αϊτινούς που πέθαναν πιθανόν κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

 Χαρίτου Ραφαέλα

ΠΗΓΕΣ

  • www.sansimera.gr
  • www.alfavita.gr

Σχολιάστε

Top