Το Πάσχα

ΑΠΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ - Απρ• 06•15

images

Η λαμπάδα

Η λαμπάδα συμβολίζει την πίστη και την προσευχή, την Ανάσταση, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού. Γι’ αυτό το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει καμία αξία το στολίδι της λαμπάδας, που συνήθως είναι κάποιος «ήρωας» της εποχής που προωθείται από τη διαφήμιση και πολλές φορές είναι και σύμβολο βίας ή πολυτέλειας.

 ΑΥΓΑ

Τα αυγά

Το αυγό γενικά σχετίζεται με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα. Το πασχαλινό αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει στην Ανάσταση.

 ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Το τσουρέκι

Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως μας τον δίδαξε ο Χριστός. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια, που συμβολίζουν την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

 ΝΟΝΟΙ

Η νονά

Η αλήθεια είναι πως το να είσαι νονά είναι μια ευθύνη κι ένα καθήκον πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Η πνευματική μητέρα του παιδιού πρέπει να το βοηθά να βρει το δρόμο του, να ακολουθεί τους κανόνες της θρησκείας και να του συμπαραστέκεται ενεργά. Το να εμφανίζεται μόνο δύο φορές το χρόνο φορτωμένη δώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται ουσιαστικά στο ρόλο της. Η νονά θα πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί για να το στηρίξει, να το συμβουλεύσει, να το βοηθήσει όταν χρειαστεί. Ο ρόλος της νονάς είναι κυρίως πνευματικός και παιδαγωγικός. Είναι δεσμευμένη με μυστήριο απέναντι στα πνευματικά της παιδιά και πρέπει να τα καθοδηγεί και να τα εκπαιδεύει στην αρετή, τη σοφία και την πίστη.

 

Σαρπέτσα Παναγιώτα – Ράβναλη Τάνια

 

ΠΗΓΕΣ

  • http://weddingplannersmagazine.gr
  • http://www.jenny.gr/o-rolos-tis-nonas
  • http://www.baby.gr/babyzine/moro/1531-oi-ypoxreoseis-tis-nonas-gia-to-pasxa

Σχολιάστε

Top