εύρηκα

ΑΠΟ: pdemetris - Ιαν• 27•15

Archimedes6Από την Τόλα Ελίσα

Ο Ιέρων, τύραννος των Συρακουσών ζήτησε κάποτε να του φτιάξουν ένα χρυσό στέμμα. Επειδή όμως υποψιάστηκε ότι ο καλλιτέχνης προσπάθησε να τον εξαπατήσει, νοθεύοντας τον καθαρό χρυσό με άλλο μέταλλο, ζήτησε από τον Αρχιμήδη να ελέγξει την καθαρότητα του χρυσού. Λέγεται  λοιπόν πως, ενώ ο Αρχιμήδης βρισκόταν στο λουτρό, διαπίστωσε πως όταν ένα σώμα βυθίζεται μέσα σε ρευστό, ωθείται προς τα πάνω με δύναμη ίση με το βάρος του όγκου του υγρού που εκτοπίζει. Ενθουσιασμένος από την ανακάλυψή του, που θα τον βοηθούσε να δώσει απάντηση στον Ιέρωνα, λέγεται πως αναφώνησε «Εύρηκα!».

Παρακολούθησε το βίντεο που ακολουθεί, για να καταλάβεις τι ακριβώς ανακάλυψε ο Αρχιμήδης και να μάθεις αν τελικά το στέμμα ήταν από καθαρό χρυσό ή όχι.

Ο Αρχιμήδης, λοιπόν, ανακάλυψε τον τρόπο υπολογισμού του ειδικού βάρους των στερεών. Για να δώσει απάντηση στον Ιέρωνα, ζύγισε έναν συγκεκριμένο όγκο από χρυσάφι στον αέρα και έπειτα επανέλαβε την ζύγιση μέσα στο νερό. Αφαίρεσε τις δύο τιμές και έπειτα διαίρεσε το βάρος του στερεού στον αέρα με την διαφορά που είχε βρει. Ο αριθμός που προέκυψε ήταν το ειδικό βάρος του χρυσού. Συμπέρανε πως κάθε αντικείμενο από χρυσό είχε το ίδιο ειδικό βάρος. Κάνοντας την συγκεκριμένη διαδικασία για το στέμμα, ο Αρχιμήδης δεν βρήκε τον ίδιο αριθμό. Με τον τρόπο αυτό απέδειξε ότι το στέμμα δεν ήταν από ατόφιο χρυσάφι.

Πηγές

 

 

Σχολιάστε

Top