χορός της τράτας

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Απρ• 30•15

trata

Από την Χατζίρη Ειρήνη

Ο «χορός της τράτας» είναι ένας από τους παραδοσιακούς χορούς των Μεγάρων Αττικής, που χορεύεται σύμφωνα με το έθιμο, κάθε Τρίτη του Πάσχα έξω από την εκκλησία του Άη Γιάννη του «Χορευταρά». Πρόκειται για κυκλικό χορό γυναικών, με λαβή των χεριών απ’ τις παλάμες σταυρωτά, δηλαδή το αριστερό χέρι της προηγούμενης πάνω απ’ το δεξί της επόμενης. Η αρχική θέση είναι η προσοχή. Το μουσικό μέτρο είναι τα 2/4. Ο χορός θυμίζει τον τρόπο που τραβούν τα δίχτυα της τράτας οι ψαράδες, γι΄ αυτό και ονομάστηκε έτσι.

Υποστηρίζεται πως ο χορός αυτός έχει τις ρίζες του στον αρχαίο «χορό των πεπλοφόρων παρθένων» που χορεύονταν προς τιμήν της θεάς Δήμητρας (σε αρχαιολογικό χώρο της Ιταλίας έχει βρεθεί τοιχογραφία του 400 π.Χ., που αναπαριστά τον αρχαίο αυτό χορό). Η σύνδεση του χορού αυτού με το εκκλησάκι του Άη Γιάννη του «Χορευταρά», ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Λέγεται πως όταν οι δημογέροντες των Μεγάρων ζήτησαν από τον Τούρκο διοικητή της περιοχής να χτίσουν ένα εκκλησάκι, εκείνος έδωσε την άδεια, με την προϋπόθεση το εκκλησάκι αυτό να χτιζόταν σε μια μόνο ημέρα. Οι Μεγαρείς τα κατάφεραν και από νωρίς το πρωί άρχισαν να γλεντούν για την επιτυχία τους και να χορεύουν το «χορό της τράτας».

ΠΗΓΕΣ

Εφημερίδα «Απογευματινή», 25 Απριλίου 2006

http://users.sch.gr/vaxtsavanis/dimotikoi_xoroi.html

One Comment

  1. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥ λέει:

    Πολύ καλό άρθρο που φανερώνει την ιστορική συνέχεια των ηθών και των εθίμων, η οποία φυσικά πηγάζει από την έμφυτη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και το υπερφυσικό. Μια σχέση την οποία προσπαθεί να κατανοήσει και να εξηγήσει, και συνάμα να επηρεάσει με δράσεις και τελετουργίες όπως είναι ο εν λόγω χορός.

Σχολιάστε

Top