προκρούστεια κλίνη

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Απρ• 30•15

προκρούστεια κλίνη

Από την Τόλα Ελίσα

Η «προκρούστεια κλίνη», σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το κρεβάτι του ληστή Πολυπήμονα (<πολυπήμων= αυτός που προξενεί βλάβη, καταστροφή), γνωστού και ως Προκρούστη, ο οποίος κατοικούσε στην Ιερά Οδό, κοντά στο σημερινό Δαφνί. Ο Προκρούστης προσκαλούσε όποιον περνούσε από τα μέρη του, δήθεν για να τον φιλοξενήσει.  Όταν ο ταξιδιώτης ξάπλωνε στην κλίνη του Προκρούστη, εκείνος τον παγίδευε και εάν ήταν ψηλός και περίσσευαν τα πόδια του από το κρεβάτι, ο Προκρούστης τού έκοβε τα πόδια. Εάν, αντίθετα ήταν κοντός τού τράβαγε τα πόδια, μέχρι που εξαρθρώνονταν.

Ο ήρωας Θησέας ταξιδεύοντας από την Τροιζήνα με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συναντούσε τον πατέρα του, πέρασε από την περιοχή στην οποία δρούσε ο Προκρούστης. Ο Θησέας κατάφερε να ξαπλώσει τον ληστή στην «προκρούστεια κλίνη» και να τον θανατώσει με τον ίδιο τρόπο που και ο Προκρούστης αφαιρούσε τη ζωή από τα θύματά του. Επειδή ήταν πιο μακρύς από την κλίνη, του έκοψε το κεφάλι.

Σήμερα, η φράση «βάζω κάποιον ή κάτι στην προκρούστεια κλίνη», σημαίνει «επιχειρώ με βίαιο και αυθαίρετο τρόπο να προσαρμόσω πρόσωπα ή καταστάσεις στα μέτρα, στις απαιτήσεις μου» (π.χ. προκρούστεια λύση / τακτική).

ΠΗΓΕΣ

Σέρβη Κατερίνα (2001). Ελληνική μυθολογία. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-C103/88/698,2633/

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82+-%CE%B1+-%CE%BF%22&dq=

Σχολιάστε

Top