Από τη Χατζή Μαρία
Τη «στραβολάδα» χρησιμοποιούσαν οι ελαιοπαραγωγοί στα Μέγαρα για το μάζεμα των ελιών. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μοιάζει πολύ με μαγκούρα, αρκετά μακρύ, το οποίο έφτιαχναν από ξύλο ελιάς ή πουρναριού. Για να καταφέρουν να λυγίσουν τη μια άκρη και να φτιάξουν τη χαρακτηριστική καμπύλη της «στραβολάδας», ζέσταιναν το ξύλο στη φωτιά. Για να μην χάσει όμως αργότερα το σχήμα του από την υγρασία, το έδεναν με ένα σύρμα το οποίο αφαιρούσαν όταν ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν.
Η «στραβολάδα» χρησίμευε στους ελαιοπαραγωγούς για να τραβούν τα ψηλά κλαδιά των ελαιόδεντρων που δεν έφταναν, ώστε να μαζεύουν τις ελιές. Επίσης, η «στραβολάδα» ήταν χρήσιμη και σε αυτούς που πήγαιναν για «κοκκολόι» (βλ. σχετικό άρθρο του παρόντος τεύχους), οι οποίοι δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό που είχαν οι ελαιοπαραγωγοί. Τέλος, τη «στραβολάδα» χρησιμοποιούσαν και οι βοσκοί κατσικιών, όταν ήθελαν να τραβήξουν ένα κατσίκι από το λαιμό.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Θανάσαινα Ιερόθεο για τις πληροφορίες και τη φωτογραφία που μας έδωσε.