μουσείο

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 31•23

μουσείο

Από τις μαθήτριες Πάνου Αναστασία και Ροζάκη Ιωάννα-Αικατερίνη

Η λέξη «μουσείο» χρησιμοποιείται για να δηλώσει το «αυτόνομο κτηριακό συγκρότημα ή χώρο όπου φυλάσσονται, μελετώνται επιστημονικώς και εκτίθενται στην κοινή θέα έργα τέχνης, αντικείμενα αναγνωρισμένης αξίας, αντικείμενα από το παρελθόν ή με μορφωτικό ενδιαφέρον». Επίσης, η λέξη χρησιμοποιείται και μεταφορικά-μειωτικά, προκειμένου να χαρακτηρίσει άνθρωπο πολύ μεγάλης ηλικίας ή και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Η αρχική σημασία της λέξης «μουσείο» είναι «χώρος αφιερωμένος στις Μούσες  και στις τέχνες που αυτές αντιπροσώπευαν».

Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν εννέα θεότητες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Γεννήθηκαν στην Πιερία και ζούσαν στα Πιέρια Όρη (ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου).

Πιέρια όρη

Ηγέτης τους ήταν ο θεός Απόλλωνας («Απόλλων Μουσηγέτης»). Ο Ησίοδος, στο έργο του «Θεογονία», αναφέρει τα ονόματά τους: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολυμνία, Ουρανία, Καλλιόπη.

μούσες και Απόλλων

Η Κλειώ (<κλέος = δόξα) ήταν προστάτιδα της ιστορίας. Απεικονίζεται να κρατά χειρόγραφο κύλινδρο ή σάλπιγγα ή κλεψύδρα, σύμβολο της χρονολογικής τάξης των ιστορικών γεγονότων. Φορά στο κεφάλι στεφάνι δάφνης.

Η Ευτέρπη [<ευ + τέρπω (= ευχαριστώ)] προστάτευε την αυλητική τέχνη. Σύμβολό της είναι ο διπλός αυλός.

Η Θάλεια (< θάλλω= ανθίζω, βλασταίνω, ακμάζω) ήταν η Μούσα της Κωμωδίας. Στο κεφάλι της φορά βακχικό στεφάνι, κρατάει προσωπείο της κωμωδίας ή ποιμενικό ραβδί.

Η Μελπομένη (< μέλπω = ψάλλω, τραγουδώ) ήταν η Μούσα της Τραγωδίας. Τα σύμβολά της είναι το κλήμα αμπελιού, το τραγικό προσωπείο, το ρόπαλο και οι κόθορνοι.

μούσες

Η Τερψιχόρη [τέρπω (= ευχαριστώ) + χορός] ήταν η Μούσα της Λυρικής Ποίησης. Στην τέχνη εικονίζεται να κρατάει λύρα.

Η Ερατώ (< έρως) θεωρούνταν προστάτιδα της Ερωτικής Ποίησης. Έμβλημά της η κιθάρα, η φόρμιγγα ή η βάρβιτος.

Η Πολύμνια (< πολύς + ύμνος) ήταν η Μούσα των ύμνων και των τραγουδιών, που γράφονταν προς τιμή των θεών και των ηρώων. Στην τέχνη εικονίζεται σοβαρή και σκεπτική.

Η Ουρανία ήταν η προστάτιδα της αστρονομίας. Συνηθισμένα σύμβολά της είναι η ουράνια σφαίρα και ο διαβήτης ή ένα μικρό ραβδί.

Η Καλλιόπη [< καλλι- + -όπη (< ὄψ) = αυτή που έχει ωραία μάτια] ήταν προστάτιδα της Επικής Ποίησης. Η μεγαλύτερη και η πιο σεβαστή από τις Μούσες, όπως λέει ο Ησίοδος στο έργο του «Θεογονία».

Θεογονία Ησιόδου

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2. Πουλάκη-Παντερμαλή, Έφη (2014). Μούσες Ολυμπιάδες – Πιερίδες. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

3. Τσοτάκου-Καρβέλη Αικατερίνη (2007), Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη.

4.http://photodentro.edu.gr/photodentro/mouses_pidx0036146/

5.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/history/epos/page_039.html?prev=true

6.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/navigator/browse.html?object_id=30073

One Comment

  1. Ο/Η Mαρία Τσούρτη λέει:

    Θερμά συγχαρητήρια και στις συντάκτριες και στις εκπαιδευτικούς που έδωσαν τις κατευθύνσεις γι” αυτή την όμορφη δουλειά. Έτσι λοιπόν μάθαμε τι δηλώνει στην κυριολεξία το μουσείο, ποια είναι η ετυμολογία του αλλά και ποια η μεταφορική σημασία της λέξης. Ευχαριστούμε πολύ παιδιά! Συνεχίστε αυτή την όμορφη δουλειά που δεν προορίζεται για το μουσείο αλλά όσο θα προχωράει θα μετατραπεί σε ένα εύχρηστο λεξικό!

Σχολιάστε

Top