της Μερόπης Ζαμπακίκα,
Μια μοναδική όαση δροσιάς για τους Τυρναβίτες και γενικότερα τους κατοίκους του νομού μας είναι η «Βρύση» Τυρνάβου, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας.
Αποτελεί ξεχωριστό φυσικό πλούτο για την περιοχή μας, όχι μόνο από πλευράς φυσικού κάλλους αλλά και για την ποιότητα ζωής, αφού από τις πηγές Αγίας Άννας στη Βρύση υδρευόταν η πόλη του Τυρνάβου, όπως επίσης ο Αμπελώνας , η Ροδιά ,τα Δελέρια, η Φαλάνη, το Δασοχώρι και οι οικισμοί Δένδρα – Πλατανούλια – Αγία Σοφία.
Στην τοποθεσία «Βρύση» η κατοίκηση υπήρξε συνεχής γύρω από το βραχώδες ύψωμα στο οποίο χτίστηκε το ξωκλήσι της Αγίας Άννας. Στο μέρος αυτό, μετά από ανασκαφές που έγιναν, ήρθαν στο φως πλούσια ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα, η αρχαιολόγος Marija Gimbutas αναφέρει ότι στην περιοχή Αγία Άννα (Μεγάλη Βρύση) στον Τύρναβο βρέθηκε πήλινη νεολιθική προτομή γυναικείας μορφής, τμήμα ειδωλίου, με κεφάλι πουλιού με μακρύ κυλινδρικό λαιμό, καπέλο ή κότσο τα μαλλιά και μεγάλα στήθη. Ανήκει σε μια ευρέως διαδεδομένη κατηγορία ειδωλίων της λίθινης περιόδου τα οποία θεωρητικά σχετίζονταν με τη λατρεία της μητέρας – θεάς της γονιμότητας.
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Για τους Τυρναβίτες η Βρύση Τυρνάβου, μαζί με τον λόφο του Προφήτη Ηλία θεωρούνται οι πιο πολυσύχναστοι χώροι αναψυχής του παρελθόντος. Εκεί γλεντούσαν και διασκέδαζαν όλο το χρόνο. Δίπλα από τις πηγές της Βρύσης υπήρχαν οι Καμάρες. Οι παλαιότεροι θυμούνται το καφενεδάκι το οποίο σέρβιρε καφέ, υποβρύχιο το καλοκαίρι – και όχι μόνο, τσίπουρο, κρασί και μπύρα.
Επίσης οι πηγές χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή για το πλύσιμο των μαλλιών που προερχόταν από το κούρεμα των προβάτων. Εκεί οι μάνες έπλεναν και έβαφαν τα μαλλιά, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία για τα υφαντά και το φτιάξιμο της προίκας των κοριτσιών.
ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα η Βρύση Τυρνάβου εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης μικρών και μεγάλων. Ο χώρος διαθέτει κατάστημα το οποίο προσφέρει φαγητό και ποτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης, ο χώρος γύρω από τη λίμνη έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με ψησταριές και καθίσματα κάτω από τα πλατάνια, ώστε ο κόσμος να περνά όμορφα στις αργίες και κυρίως την Πρωτομαγιά. Παράλληλα αποτελεί αγαπημένη «βόλτα» για τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους για να ταΐσουν τις πάπιες και τις χήνες καθώς και τα πολλά ψάρια που ζουν στα νερά της λίμνης.
Πηγές: Τύρναβος Ιστορικές – λαογραφικές αναδρομές, Β. Γ. Σκρουμπής
el.wikipedia.org