Η Ευρωλίγκα… μια γιορτή της καλαθοσφαίρισης

Η Ευρωλίγκα είναι μια κλειστή διοργάνωση που ιδρύθηκε το 2000. Με τον όρο κλειστή εννοούμε, συμμετέχουν συγκεκριμένοι σύλλογοι στη διοργάνωση. Οι 16 από τους 18 που συμμετέχουν, πληρώνουν συνδρομή για τη συμμετοχή τους. Τους περισσότερους τίτλους, τους κατέχει η Ρεάλ Μαδρίτης (10 τίτλοι). Οι ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας είναι ο Ολυμπιακός και ο Παανθηναϊκός. Οι δύο αυτές ομάδες κατέχουν μαζί 9 τίτλους (3 ο Ολυμπιακός και 6 ο Παναθηναϊκός). Γενικά οι ελληνικές ομάδες έχουν διγράψει μια πολή καλή και νικηφόρα πορεία στη διοργάνωση και έχουν αναδείξει το ελληνικό μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη.

Οι ομάδες μάχονται μεταξύ τους δύο φορές με κάθε ομάδα και στο τέλος οι 8 πρώτες ομάδες περνούν στη φάση των Playoffs. Χωρίζονται σε ζευγάρια και παίζουν με βάση το νοκ άουτ.

Στις 8 ομάδες μπαίνει, όποιος φτάσει τις 3 νίκες, ενώ στο λεγόμενο «Final 4″ οι αγώνες είναι μονοί σε ουδέτερη έδρα. Ο νικητής του «Final 4″ είναι και ο πρωταθλητής της αγωνιστικής χρονιάς.

Ο τρέχων κάτοχος του τίτλου είναι η τουρκική Ανατολού Εφές, που κατάφερε να κερδίσει τον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ισπανική ομάδα Μπαρτσελόνα κατέκτησε την 3η θέση, κερδίοντας τον Ολυμπιακό.

Αρθρογράφοι: Ηρακλής Καραγιαννίδης και Γιώργος Βερώνης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης