Συνέντευξη από την κυρία Αικατερίνη Σοφία

Τι σας ώθησε στο να ακολουθήσετε αυτήν την καριέρα? Κατά πόσο σας επηρέασαν άτομα του κοντινού σας περιβάλλοντος?

Η επίδραση που είχαν πάνω μου αξιοσημείωτοι δάσκαλοι και καθηγητές ήταν καθοριστική στην απόφασή μου να επιλέξω αυτό το επάγγελμα. Καταλάβαινα ότι η δύναμη που μπορεί να έχει ένας εμπνευσμένος δάσκαλος στους μαθητές  είναι σημαντική. Πέρα από τι γνώσεις ο φωτισμένος δάσκαλος μεταδίδει ήθος. Σε ιδανικές περιπτώσεις αποτελεί πρότυπο. Η συμπεριφορά του μέσα και έξω από την τάξη εμπνέει τους μαθητές να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να εκτιμήσουν την αξία της γνώσης και της εργατικότητας, να μην σταματούν να προσπαθούν και  τελικά να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Τι προσόντα πιστεύετε πως πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ακολουθήσει την φιλολογική κατεύθυνση ?

Όπως και σε όλα τα επαγγέλματα η αγάπη είναι η απάντηση. Όταν αγαπάς το επάγγελμά σου παράγεις έργο, ξεπερνάς τις δυσκολίες και είσαι διαρκώς σε αναζήτηση περισσότερων και καλύτερων τρόπων εργασίας. Η επιθυμία να γίνεσαι καλύτερος/η σε βοηθάει να έχεις την υπομονή, την ευελιξία, την κατανόηση, την παρατηρητικότητα και μεθοδικότητα αλλά και την ικανότητα επικοινωνίας και ενσυναίσθησης που απαιτούνται.

Τι σας φέρνει ευχαρίστηση κάνοντας αυτήν την δουλειά?

Το βλέμμα των μαθητών όταν η διδασκαλία τους αγγίζει. Αν καταφέρω να τους εμπνεύσω νιώθω μεγάλη ικανοποίηση.

Ποια η σχέση σας με τους μαθητές?

Προσπαθώ να χαρακτηρίζεται από σεβασμό, κατανόηση και εμπιστοσύνη.

Έχετε κάνει κάτι περισσότερο στο κομμάτι των σπουδών?

Πέρα από το μεταπτυχιακό μου δεν σταματώ να ενημερώνομαι και να επιδιώκω να μάθω περισσότερα. Ευτυχώς, στην εποχή μας η γνώση έχει γίνει πολύ προσιτή σε όλους και με την τεχνολογία είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείς ό,τι νεότερο υπάρχει στον τομέα σου.

Αν δεν ήσασταν καθηγήτρια, ποιο θα ήταν ένα εναλλακτικό επάγγελμα που θα θέλατε να κάνετε ?

Κάποιο επάγγελμα που να σχετίζεται με τα παιδιά. Ίσως, ψυχολόγος.

Σε πόσα και ποια σχολεία έχετε δουλέψει?

Όπως και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχω δουλέψει σε αρκετά σχολεία τόσο της επαρχίας όσο και της Αθήνας. Καθένα έχει ιδιαίτερη θέση στη σκέψη μου καθώς με βοήθησε να φτάσω στο σημείο που είμαι τώρα.

Ποια πιστεύετε πως είναι μία αξιοσημείωτη στιγμή στην καριέρα σας?

Η στιγμή που η διδασκαλία μου βοηθάει ακόμη κι ένα παιδί να αποφασίσει να προσπαθήσει περισσότερο και να επιλέξει συνειδητά να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης