Εκδρομή στη Ρουμανία από τη Φανή Λαμπρινού

7ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Βουκουρέστι

γράφει η Φανή Λαμπρινού Β2

     Η πρόσφατη εκδρομή του σχολείου μας με προορισμό το Βουκουρέστι της Ρουμανίας,που διήρκησε επτά μέρες,έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά που συμμετείχαν να γνωρίσουν νέα μέρη,ιστορικά κτήρια και να γεμίσουν με καινούργιες εμπειρίες. Οπότε, είμαι ενθουσιασμένη να μοιραστώ τις δικές μου εντυπώσεις και εμπειρίες από αυτή τη ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εκδρομή.

     Αναχωρήσαμε από το σχολείο πρωί πρωί το Σάββατο 2 Μαρτίου με αρχικό στόχο να κατευθυνθούμε προς την Σόφια της Βουλγαρίας όπου εκεί η υπεύθυνος από το πρακτορείο μας ξενάγησε στα διάφορα μνημεία της πόλης όπως τον καθεδρικό ναό του αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι ,το κυβερνητικό γραφείο της Βουλγαρίας και το μνημείου του Τσάρου Σαμουήλ. Τέλος, ο οδηγός μας μετέφερε στο ξενοδοχείο για να περάσουμε την βραδιά και να ετοιμαστούμε για την επόμενη γεμάτη ημέρα που μας περίμενε.

     Την επόμενη μέρα λοιπόν, δεύτερη μέρα της εκδρομής, φτάσαμε στον τελικό προορισμό μας, το Βουκουρέστι , μετά από ένα 10ωρο  χρονοβόρο και κουραστικό ταξίδι. Είχαμε αναχωρήσει από Σόφια στις 10.00 πμ και φτάσαμε Βουκουρέστι στις 9.00 μμ περίπου. Καθώς ήμασταν όλοι κουρασμένοι ανεβήκαμε κατευθείαν στα δωμάτια μας για ξεκούραση. Οι ακόλουθες μέρες ήταν παρόμοιες μεταξύ τους αλλά συγχρόνως τόσο διαφορετικές. Τα πρωινά, ξυπνούσαμε, ανεβαίναμε στο πούλμαν και γνωρίζαμε την πραγματική ομορφιά του Βουκουρεστίου, τα ιστορικά μνημεία, το ελληνικό σχολείο Αθηνά αλλά και την τοπική κουζίνα. Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία ήταν το εθνικό μουσείο του χωριού «Dimitrie Gusti»,το μουσείο φυσικής ιστορίας και το κάστρο Μπραν. Εξίσου αλησμόνητο ήταν το ελληνικό σχολείο ¨Αθηνά¨ που επισκεφτήκαμε αλλά και τα μαγαζιά εστίασης και το εμπορικό κέντρο.

     Συγκεκριμένα όμως, το μνημείο που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το Κοινοβούλιο ή αλλιώς Παλάτι του Λαού όπως είναι γνωστό. Όλη η εμπειρία της ξενάγησης του παλατιού ήταν ξεχωριστή για εμένα από την ιστορία του παλατιού μέχρι και την συμπεριφορά του προσωπικού του κοινοβουλίου. Όταν φτάσαμε, περάσαμε εμείς και τα αντικείμενα μας από προσεκτικό έλεγχο για να είναι σίγουροι ότι κανένας δεν κατείχε κάποιο αντικείμενο που να μπορούσε να βλάψει τον χώρο. Έπειτα ήταν η ξενάγηση. Τότε μάθαμε ότι το κτήριο άρχισε να χτίζεται το 1984, με εντολή του προέδρου της Ρουμανίας, Τσαουσέσκου, με σκοπό να στεγάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Κ. Κ. Ρουμανίας, το γραφείο του προέδρου και διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Μέσα στα πέντε χρόνια της οικοδόμησής του, από το 1984 ως το 1989, εργάστηκαν ασταμάτητα 20.000 εργάτες με τα καλύτερα και ακριβότερα υλικά που υπήρχαν μέσα στην Ρουμανία. Δυστυχώς ο Τσαουσέσκου δεν πρόλαβε να δει το μέγαρο αυτό ολοκληρωμένο διότι εκτελέστηκε τα Χριστούγεννα του 1989 πριν χτιστεί η στέγη του. Μετά την πτώση και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου το παλάτι έγινε θέμα πολλών συζητήσεων και προτάθηκε μάλιστα και η κατεδάφισή του. Τελικά ολοκληρώθηκε και σήμερα ονομάζεται «Παλάτι της Βουλής» και στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία, ενώ κάποιες φορές λειτουργεί ως διεθνές συνεδριακό κέντρο. Εμείς επισκεφτήκαμε πολλές αίθουσες που είναι ανοιχτές στο κοινό και βγάλαμε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

παλάτι του λαού

      Μετά τις αξέχαστες μέρες στην Ρουμανία πήγαμε στον τελευταίο μας προορισμό την Φιλιππούπολη όπου είδαμε το αρχαίο θέατρο και την ρωμαϊκή αγορά. Τέλος, αναχωρήσαμε για τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα. Φτάσαμε στο σχολείο μας το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαρτίου.

     Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, πρέπει να αναφέρω ότι οι προσδοκίες μου για αυτήν την εκδρομή ήταν πολύ υψηλές και δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Νιώθω ότι έχω γεμίσει με καινούργιες εμπειρίες και χαρούμενες αναμνήσεις. Αυτές οι επτά ημέρες πέρασαν πολύ γρήγορα και ευχάριστα. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τις φίλες μου και να δω καινούργια μέρη. Τι περισσότερο μπορεί να ζητήσει κανείς ! Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλους και αν διοργανωθεί παρόμοια  εκδρομή και του χρόνου θα ήθελα πολύ να ξανά συμμετέχω.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης