Εκδρομή στη Ρουμανία – Εντυπώσεις εκπαιδευτικών

Ρουμανία 2024

 Ένα ταξίδι μοναδικό! Σόφια – Βουκουρέστι – Φιλιππούπολη: Τρεις πόλεις, άπειρες εικόνες. Η εμπειρία τόσο για τα παιδιά, όσο και για εμάς τους εκπαιδευτικούς ήταν ξεχωριστή. Γνωρίσαμε δύο χώρες, είδαμε τα αξιοθέατά τους, ήρθαμε σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Επισκεφθήκαμε το ελληνικό σχολείο στο Βουκουρέστι. Εύχομαι σε όλους η ζωή μας να είναι γεμάτη όμορφα ταξίδια σαν αυτό που κάναμε μαζί!!

Ελένη Δήλλιου 

ρουμανια παιδια

Σχολική εκδρομή

   Η εκδρομή στο Βουκουρέστι μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του ελληνικού σχολείου ¨ΑΘΗΝΑ¨. Η φιλοξενία τους και η χαρά τους μας συγκίνησε.

Γεμίσαμε εικόνες που θα μας μείνουν για πάντα. Τα μνημεία, τα κτήρια, οι δρόμοι, οι άνθρωποι…..Μια εμπειρία καταπληκτική!

Όμως περισσότερο από όλα αυτά, σημαντικότερο ίσως, είναι το δέσιμο με τα παιδιά. Τα γνωρίσαμε καλύτερα, μπήκαμε στη ζωή τους και αυτά στη δική μας. Μας βλέπουν, πλέον, πιο δικούς τους ανθρώπους. Ομοίως, γνωριστήκαμε καλύτερα και οι συνάδελφοι μεταξύ μας. Αυτό, πιστεύω, πως είναι το μεγαλύτερο κέρδος μας.

Ιωάννα Θωμαΐδου

σχολείο ζ

 

                                                                     Εκδρομή στη Βουλγαρία και Ρουμανία

Κατά τη διάρκεια της πολυήμερης εκδρομής του σχολείου στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είχαμε ένα πρόγραμμα γεμάτο! Υπήρχαν προγραμματισμένες επισκέψεις σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία τριών πόλεων. Στη Σόφια επισκεφθήκαμε την εκκλησία του Αλεξάντερ Νέφσκι, στο Βουκουρέστι πήγαμε στο Κοινοβούλιο, στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο, και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στη Φιλιππούπολη είδαμε το Αρχαίο Θέατρο, τη Ρωμαϊκή Αγορά και την παλιά πόλη. Ευχάριστες στιγμές στην εκδρομή  μας  ήταν επίσης η μετάβασή μας στο ελληνικό σχολείο Αθηνά στο Βουκουρέστι, που μας προσκάλεσε,  η περιπλάνησή μας στο Κάστρο Πέλες,  στον  Πύργο του Δράκουλα, καθώς και η περιήγησή μας στην πόλη Μπρασόβ και στο Βελικό Τάρνοβο.

Αυτή ήταν μια μικρή σύνοψη των όσων συνέβησαν στην εκδρομή μας. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο παραστάσεις, εικόνες και εμπειρίες! Οι φωτογραφίες και οι αναμνήσεις μας υπάρχουν, όχι μόνο για να μας θυμίζουν το ταξίδι μας, αλλά αποτελούν βάσεις για ένα ακόμη καλύτερο επιμορφωτικό ταξίδι στο μέλλον.

Μαρία Δαραμήλα

 20240304_172531       

                         Εμπειρία ζωής   

   Αν μου ζητούσαν να περιγράψω με μία φράση την πολυήμερη εκδρομή μας στο Βουκουρέστι, θα έλεγα ότι «…ήταν για εμένα μια εμπειρία ζωής..».

Ήταν ένα μείγμα ευθύνης και φροντίδας. Ευθύνης προς τους γονείς, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, να τα συνοδέψουμε τόσο μακριά, σε μια άλλη χώρα, και φροντίδας προς αυτά τα παιδιά, για τα οποία επί 7 μέρες ήμασταν εμείς σαν γονείς…

Μια μεγάλη ομάδα, καθηγητές και μαθητές, επισκεφτήκαμε απίστευτα όμορφα μέρη, πολύ διαφορετικά από τη δική μας καθημερινότητα, είδαμε τον τρόπο ζωής δύο διαφορετικών λαών κι ακούσαμε να μιλάνε γύρω μας δύο άλλες γλώσσες. Δοκιμάσαμε τα φαγητά τους, αγοράσαμε αναμνηστικά για εμάς και τους αγαπημένους μας, βγάλαμε άπειρες φωτογραφίες για να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μοναδική εμπειρία!

Αριστέα Λιθαρή

θεατρο 3

Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες και εμπειρίες

Η πολυήμερη εκδρομή σε πόλεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ήταν μια μοναδική εμπειρία για το σχολείο μας. Εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο. Ήταν ένα ταξίδι εκτός συνόρων, με μεγάλη  διάρκεια (7 ημέρες) , με μεγάλο αριθμό μαθητών (135 μαθητές) και με πολλές επισκέψεις σε διάφορα μέρη. Όλα αυτά τα στοιχεία το έκαναν  ξεχωριστό.

Ξεχωριστές ήταν και οι εμπειρίες που μας έδωσε. Κατά τη διάρκειά του είδαμε ένα πλήθος από αξιοθέατα, επισκεφθήκαμε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της ομογένειας, περάσαμε έντονες αλλά και χαλαρές στιγμές. Κυρίως όμως  γνωρίσαμε τους μαθητές μας  κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Τους είδαμε να  χαίρονται, να εντυπωσιάζονται, να επικοινωνούν στα αγγλικά, να αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας, να ανταποκρίνονται με ωριμότητα σε διάφορες περιστάσεις. Παράλληλα, γνωριστήκαμε και εμείς, οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ μας. Λειτουργήσαμε ως μια δεμένη ομάδα, η οποία,  εκτός από την επίλυση πολλών και διαφορετικών θεμάτων, απόλαυσε την εκδρομή με συζητήσεις, γέλια και στιγμές ξενοιασιάς. Ας είναι αυτό το ταξίδι η αρχή για ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις!

Ζωή Τακαβάκογλου

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης