Θεσσαλονίκη: Μια πόλη γεμάτη ιστορία από τη Χατούδη Έλενα

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη γεμάτη ιστορία

της Χατούδη Έλενας

       Φέτος θα ξεκινήσουμε τα ταξίδια μας έχοντας ως αφετηρία την πόλη μας, τη μία και μοναδική Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, καθώς και χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είναι μια από τις δημοφιλέστερες πόλεις της Ελλάδος, και ο λόγος είναι ότι έχει  πολλά μουσεία, σημαντικά μνημεία, διάσημα κτίρια και γενικά μια σημαντική ιστορία.

Ιδρύθηκε το 316 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, ο οποίος έδωσε το όνομα της συζύγου και αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου, Θεσσαλονίκη. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε στην αρχαία Θέρμη από όπου πήρε το όνομα ο Θερμαϊκός κόλπος. Ένας από τους γνωστότερους κόλπους της Ελλάδας. Τον 2ο αιώνα π.Χ. η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποτελείται από δύο τμήματα, το ανατολικό και το δυτικό. Ο Γαλέριος διοικούσε το ανατολικό τμήμα, ο οποίος έχτισε σημαντικά ρωμαϊκά δημόσια κτίρια, όπως είναι το Γαλεριανό Ανάκτορο στην Πλατεία Ναυαρίνου, στο οποίο υπάρχουν συγκροτήματα από αρχαία ανάκτορα. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Ακόμα ένα από τα χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και τα πιο γνωστά αξιοθέατα των τουριστών είναι η Καμάρα. Η Καμάρα βρίσκεται στην πάνω πλευρά της Εγνατίας Οδού. Είναι χτισμένη από δυο κύριους πεσσούς και ένα δευτερεύων πεσσό που συνδέεται με τόξο. Οι βασικοί πεσσοί είναι μαρμάρινοι πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις από πολέμους κατά των Περσών.

Από την Καμάρα μια πομπική οδός, οδηγεί στην Ροτόντα, το κορυφαίο κτίριο του Γαλεριανού συγκροτήματος. Είναι κυκλικό στην κάτοψή του, η διάμετρός του είναι 25 μέτρα και το ύψος του περίπου 30 μέτρα. Στο εσωτερικό, το πάχος των τοίχων είναι 6 μέτρα. Το οικοδόμημά του είναι καλυμμένο με τρούλο και γύρω από αυτό εφαρμόζουν μικρά και μεγάλα παράθυρα.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο τον πολιούχο της πόλης. Η αρχιτεκτονική την εκκλησίας είναι βασιλική. Πρόκειται για μια ορθογώνια αίθουσα με μήκος 44 μέτρων και πλάτος 33 μέτρων. Χωρίζεται σε πέντε μέρη, με πλούσιες αγιογραφίες και μαρμάρινο διάκοσμο. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος όπου μαρτύρησε ο Άγιος, από τους Τούρκους στρατιώτες. Για αυτό λοιπόν τιμάμε την εορτή του Αγίου αλλά και την απελευθέρωση της πόλης στις 26 Οκτωβρίου.agios-dimitrios

Φυσικά ένα άλλο διάσημο κτίριο και σύμβολο της Θεσσαλονίκης που δεν μπορούμε να παραλείψουμε είναι ο Λευκός Πύργος. Ο Λευκός Πύργος είναι έργο οθωμανικής κατασκευής. Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ότι έχει σωθεί από τα κατεστραμμένα οχυρωμένα τείχη της πόλης. Ο Πύργος είναι σε κυλινδρική κατασκευή με ύψος 34 μέτρων και διάμετρο 23 μέτρων. Έχει έξι ορόφους. Ο  κάθε όροφος είναι γεμάτος με διάφορους ιστορικούς πίνακες, που αναφέρονται σε πολέμους κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο έκτος όροφος έχει μόνο κεντρική αίθουσα και έξω από αυτήν η ταράτσα του Πύργου, όπου έχει θέα την πόλη. Είναι ένα σημαντικό κτίριο για να επισκεφτεί κάποιος, όσον αφορά την ιστορία του αλλά και την θέα που έχει.lefkos-pyrgos-thessaloniki

Για όσους είναι πιο παραδοσιακοί, θα λατρέψουν την Άνω Πόλη. Η Άνω Πόλη είναι ένα παραμύθι που θέλεις να ζήσεις. Τα μικρά γραφικά μονοπάτια που οδηγούν σε κρήνες κΆνω Πόλη Θεσσαλονίκης | ThessalonikiGuide.grαι κληματαριές, τα παραδοσιακά σπίτια, τα παλαιά καφενεία, οι ταβέρνες, την κάνουν να φαίνεται σαν ένα μικρό χωριό. Εκείνο όμως που  αποζημιώνει τον επισκέπτη είναι η πανοραμική θέα σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.

Σίγουρα κάποιος θα αναζητήσει μια βόλτα κοντά στην παραλία, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο. Υπάρχει μέριμνα για αυτό. Με το δικό τους ποδήλατο ή ένα ενοικιαζόμενο από ιδιωτικά μαγαζιά της παραλίας μπορούν να κάνουν μια ποδηλατάδα σε όλη την παραλία από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Οι πιο ρομαντικοί μπορούν να απολαύσουν την βόλτα τους στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, δίπλα στα μικρά σιντριβάνια.

httpwww.thestival.grmediak2itemscacheb68139d444aa8cd636fc01c2d0808dd8_XL Δίπλα στον Λευκό Πύργο πλέουν τα καραβάκια με τους πειρατές, για να ταξιδέψει τον κόσμο στον Θερμαϊκό, βλέποντας την πόλη της Θεσσαλονίκης και από την θάλασσα. Τα καραβάκια φτάνουν έως και στην Περαία. Επίσης, λειτουργούν ως καφετέριες και μπαρ κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Τέλος, στην βόλτα σας θα συναντήσετε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που δεσπόζει στο χώρο της Νέας Παραλίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για όλους αυτούς που θα ανακαλύψετε, αξίζει μια βόλτα στην Θεσσαλονίκη, μια βόλτα στην ιστορία…

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης