Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τη Μαριάννα Σοφιάδου

olokautoma

Η 27η Ιανουαρίου γνωστή, σε όλους μας και ως Διεθνής Ημέρα Του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, αποτελεί ίσως το πιο φρικιαστικό και ταυτόχρονα απάνθρωπο γεγονός του 20ου αιώνα. Το Ολοκαύτωμα, δηλαδή η συστηματική, κρατικά σχεδιασμένη και υποστηριζόμενη δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων, έλαβε χώρα από το 1933 μέχρι το 1945 σε όλη την έκταση της Ευρώπης η οποία στέναζε κάτω από το ζυγό της ναζιστικής Γερμανίας. Το αποκορύφωμα της καταδίωξης των Εβραίων ήρθε με ένα σχέδιο, το οποίο ονομάστηκε , «η Τελική Λύση του Εβραϊκού ζητήματος», ή πιο απλά αποτελούσε τον σχεδιασμό της επερχόμενης γενοκτονίας των Εβραίων.

          Το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε στην Γερμανία, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέλαβε καγκελάριος το 1933. Σχεδόν αμέσως, το ναζιστικό γερμανικό καθεστώς (τρίτο ράιχ)απέκλεισε τους Εβραίους από τη πολιτική , πολιτιστική , οικονομική και κοινωνική ζωή της Γερμανίας. Οι Ναζί θεώρησαν κύριο υπεύθυνο της ήττας στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο (1914 – 1918) τους Εβραίους. Ορισμένοι Γερμανοί ενστερνίστηκαν άκριτα αυτούς τους ναζιστικούς ισχυρισμούς. Ο θυμός για την ήττα στον πόλεμο, οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις που ακολούθησαν, σε συνδυασμό με την πολιτική προπαγάνδα συνέβαλαν στην άνοδο του αντισημιτισμού στη γερμανική κοινωνία. Μετά από αυτό το ναζιστικό γερμανικό καθεστώς θέσπισε αντιεβραϊκά μέτρα, καθώς και ρατσιστικούς νόμους με στόχο την εξόντωση όλου του έθνους, αφού η «εβραϊκή φυλή» θεωρούνταν κατώτερη της «Αρίας φυλής».

                              holocaust

        Η Γερμανία ακολούθησε μία εξωτερική πολιτική το 1930 η οποία οδήγησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο(1939), φέρνοντας έτσι υπό τον έλεγχό της, τους περισσότερους Εβραίους. Στην 1η Σεπτεμβρίου του 1939 έγινε η επίθεση κατά της Πολωνίας, δηλώνοντας την έναρξη του πολέμου. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πολλές χώρες πέρασαν στην σφαίρα επιρροής της ναζιστικής Γερμανίας, δημιουργώντας έτσι κράτη-μαριονέτες. Μέχρι το 1942 η Γερμανία είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς και ένα βόρειο κομμάτι της Αφρικής με αποτέλεσμα να έχει τον έλεγχο και να διατάζει τις μαζικές δολοφονίες των Εβραίων. Οι Ναζί σε συνεργασία με τους συμμάχους τους δολοφόνησαν 6 εκατομμύρια Εβραίους.

       Όπως προανέφερα το τελικό στάδιο του Ολοκαυτώματος ήρθε με την ναζιστική «τελική λύση του Εβραϊκού ζητήματος», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1941-1945. Παρόλο που πολλοί Εβραίοι είχαν σκοτωθεί πριν από αυτό το γεγονός, οι περισσότεροι σκοτώθηκαν εκείνο το χρονικό διάστημα. Οι τρόποι με τους οποίους σκότωναν τους Εβραίους ήταν πολλαπλοί αλλά οι δύο γνωστότεροι είχαν σχέση με μαζικές δολοφονίες από στρατιωτικά τάγματα σε χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις , καθώς και επιχειρήσεις θανάτωσης σε θαλάμους αερίων, με το θανατηφόρο αέριο Zyklon B.

              Εν κατακλείδι, αυτή η σκοτεινή περίοδος έμεινε χαραγμένη στις μνήμες όλων των ανθρώπων αλλά κυρίως στις ψυχές τους, που μετά από αυτά τα γεγονότα καταστράφηκαν, δεν έμεινε τίποτα μέσα τους αφήνοντας ένα τεράστιο κενό. Τους έκλεψαν τις περιουσίες, τους έκλεψαν τις ψυχές, την ανθρωπιά, τα συναισθήματα, τους έκλεψαν την ελευθερία στην σκέψη, στην έκφραση, στη ΖΩΗ. Χρέος μας είναι να κρατήσουμε στη μνήμη μας τα θύματα του ολοκαυτώματος ώστε να μην να μην ξαναγίνει ποτέ η ανθρωπότητα μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων.

Mnimeio_Ellinon_Evraion

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης