Μαγειρεύοντας… όσπρια από την Κουτσού Χριστίνα

ΦΑΚΕΣ

          Συχνά, όταν στο μεσημεριανό τραπέζι βλέπουμε ένα πιάτο με φακές, δυσανασχετούμε και πολλές φορές γκρινιάζουμε στη θέα του. Ωστόσο η «παρεξηγημένη» από πολλούς φακή είναι ένα όσπριο με σημαντική θρεπτική αξία. Αποτελεί πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων αλλά και ιχνοστοιχείων. Οι ιδιότητες της φακής είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης λόγω των φυτικών ινών τους. Επίσης οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας και την έκθεση του σώματος στα τοξικά απόβλητα ενώ επιδρούν ανασταλτικά στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για όλους του παραπάνω λόγους αποφασίσαμε στη στήλη του μήνα Φεβρουαρίου να φιλοξενήσουμε μια κλασική, γευστική και εύκολη συνταγή φακής.

Φακές στη χύτρα ταχύτητας

Συστατικά

250 γρ. φακές, χοντρές

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 καρότα

2 στικ σέλερι

2 σκ. σκόρδο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.γ. κύμινο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

2 φύλλα δάφνης

1 λίτρο νερό

Για το σερβίρισμα

ξίδι

ελαιόλαδο

πιπέρι

αντζούγιες

ελιές

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τις φακές σε ένα μπολ και προσθέτουμε κρύο νερό.

Ξεπλένουμε καλά τις φακές με τα χέρια μας και τις σουρώνουμε σε ένα δεύτερο μπολ.

Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σέλερι.

Ρίχνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε τις φακές, την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης και το νερό, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της και γυρίζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 2.

Μόλις εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα, κλείνουμε τη φωτιά, και ανοίγουμε το καπάκι.

Αποσύρουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας, και μοιράζουμε τις φακές σε πιάτα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης