Το μεγάλο λάθος του Trump!

         Με τις αμερικάνικες εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ο Joe Biden είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αυτήν την χρονική στιγμή ο Joe Biden κερδίζει 306 εκλέκτορες*, σε αντίθεση με τον Trump που έχει 232 εκλέκτορες. Όμως τι λάθος έκανε ο Trump και έχασε τις εκλογές; Γιατί δεν έγινε πάλι ο πρόεδρος της Αμερικής; Η ιστορία δείχνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος συνήθως εκλέγεται και για δεύτερη θητεία! Ο Trump έγινε ο πρώτος πρόεδρος που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί μετά από τρεις δεκαετίες.

         Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι  έχασε γιατί δεν διαχειρίστηκε όπως θα έπρεπε την κατάσταση του κορονοϊού, καθώς ο Trump θεωρούσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είχε τελειώσει η πανδημία. Σε αντίθεση με τους επιστήμονες, ο Trump και μεγάλο πλήθος πολιτών πίστευαν ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας ο ιός θα εξασθενούσε και σταδιακά η ζωή θα επέστρεφε στην κανονικότητα. Έτσι λοιπόν ο Trump επέλεξε να «γελοιοποιήσει»  την κατάσταση και να κατηγορήσει τους Κινέζους για τη δημιουργία και την εξάπλωση του ιού, αλλά η πραγματικότητα τον διέψευσε και ο κορονοϊός όχι μόνο δεν εξασθένησε αλλά έγινε ακόμα πιο δυνατός. Το αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια Αμερικανοί να νοσήσουν και χιλιάδες να πεθάνουν.

          Ήταν όμως αυτός ο βασικός λόγος που έχασε τις εκλογές; Όλοι θα έχετε ακούσει στις ειδήσεις τον τραγικό θάνατο του George Floyd που προήλθε από αστυνομικό και την αντίδραση του προέδρου, ο οποίος απέφυγε να καταδικάσει την αποτρόπαια πράξη του αστυνομικού. Μετά το τραγικό  αυτό περιστατικό πολλοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν βγαίνοντας στους δρόμους και δημιουργήθηκε το κίνημα του Black Lives Matter. Μερικοί μικροεγκληματίες όμως άρπαξαν την ευκαιρία και λήστεψαν μαγαζιά και περιουσίες. Screenshot_1

        Ο Trump απείλησε όλους τους διαδηλωτές ότι θα στείλει τον στρατό και ότι θα λύσει γρήγορα το πρόβλημα με αποφασιστικότητα. Τα λόγια του ήταν σκληρά, καθώς δεν έδειξε συμπόνια για την οικογένεια του θύματος και καταφέρθηκε κατά του συνόλου των διαδηλωτών χωρίς να διαχωρίσει τους ειρηνικούς από τους βίαιους. Το γεγονός αυτός θύμωσε τους ψηφοφόρους και ιδιαίτερα τους Αφροαμερικανούς. Εξάλλου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό καθώς, πολλές φορές οι Αφροαμερικανοί γίνονται αποδέκτες ρατσιστικής βίας. Το παραπάνω περιστατικό όμως ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

          Συνήθως οι Αφροαμερικανοί δεν ψηφίζουν μαζικά και δεν συμμετέχουν στις αμερικάνικες εκλογές διότι δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική σε μεγάλο βαθμό. Η αντιμετώπιση του Trump όμως προς τους συμπολίτες τους, τους κινητοποίησε και από αντίδραση υποστήριξαν τον Biden. Για αυτό τον λόγο ο Biden κέρδισε πολιτείες που οι Δημοκρατικοί* σπάνια κατακτούσαν.Screenshot_2

           Αν παρατηρήσουμε τον χάρτη με τα αποτελέσματα θα δούμε ότι κέρδισε την    πολιτεία της Georgia,  γιατί κυριάρχησε στην πόλη της Atlanta, που κατοικούν πολλοί Αφροαμερικανοί. Αντίστοιχα, κέρδισε τις πολιτείες του Wisconsin,  Michigan και Pennsylvania με τις ψήφους των Αφροαμερικανών. Ο Biden κατάφερε να εκλεγεί παίρνοντας τις περισσότερες ψήφους από όλους τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους* και οι ψήφοι των Αφροαμερικανών έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

            Ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τον Biden καθώς το λάθος του Trump να μην υποστηρίξει τους διαδηλωτές του Black Lives Matter ήταν καθοριστικό και δεν  του ξαναέδωσε την προεδρία. Αν δεν είχε αντιδράσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, τότε είναι πιθανό να είχε καταφέρει να επανεκλεγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Trump σκέφτεται σοβαρά να ξαναβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις επόμενες Αμερικανικές  προεδρικές εκλογές το 2024. Μένει να φανεί αν έχει διδαχτεί από τα λάθη του και θα αλλάξει τακτική και ρητορική όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τις φυλετικές διακρίσεις και τη ρατσιστική βία…

Εβάνα

*εκλέκτορες: Οι πρόεδροι της Αμερικής δεν εκλέγονται με βάση το σύνολο των ψήφων. Όποιος υποψήφιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία κατακτά και όλους τους  εκλέκτορες της. Οι πολιτείες έχουν διαφορετικό αριθμό εκλεκτόρων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Ο υποψήφιος που θα κερδίσει 270 εκλέκτορες γίνεται και πρόεδρος των ΗΠΑ.

 *Δημοκρατικοί: Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στις εκλογές ανταγωνίζεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

*https://edition.cnn.com/election/2020/results/president?iid=politics_election_national_map#mapmode=lead

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης