ΟΣΚΑΡ ΚΑΙ… ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ !

            Πριν από λίγους μήνες, η Ακαδημία κινηματογράφου στο Χόλυγουντ ανακοίνωσε ένα νέο κριτήριο για την απονομή των Όσκαρ. Από το 2024 προκειμένου μια κινηματογραφική παραγωγή να βρεθεί υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης Ταινίας θα πρέπει να θίγει το θέμα της … διαφορετικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία όρισε τέσσερις τομείς αναφοράς της διαφορετικότητας: το θέμα της ταινίας, τους ηθοποιούς που θα συμμετέχουν, τα άτομα που θα δουλεύουν πίσω από τις κάμερες και τα άτομα που θα σχετίζονται  με την προώθηση του κινηματογραφικού προϊόντος. Αν μια παραγωγή θέλει λοιπόν να προκριθεί, πρέπει να πληροί τουλάχιστον δύο από τις παραπάνω προϋποθέσεις.

             Οι τομείς έχουν και υποκατηγορίες. Για παράδειγμα, όσον αφορά το περιεχόμενο και τους χαρακτήρες της ταινίας για να εκπληρώνει  το νέο κριτήριο της διαφορετικότητας, Screenshot_1θα πρέπει ο πρωταγωνιστής να ανήκει σε μια μειοψηφούσα φυλετική ή εθνοτική ομάδα ή περίπου οι μισοί από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες να είναι άτομα διαφορετικού χρώματος, άτομα με αναπηρία, γυναίκες ή μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι παραπάνω προδιαγραφές θα πρέπει να ισχύουν και για τα μέλη της παραγωγής. Η ακαδημία θα βάλει αυτό το σχέδιο στην πράξη το 2024, στην 96η απονομή Όσκαρ. Πιστεύουν πως ο κινηματογράφος επηρεάζει αρκετά το κοινό του, οπότε ίσως το πρόβλημα της διαφορετικότητας να λυθεί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα εφαρμοστεί αυτό το νέο «μέτρο». Η Ακαδημία Κινηματογράφου έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές πως στις ταινίες δεν υπάρχει ποικιλομορφία. Για αυτόν τον λόγο προστέθηκαν 819 νέα μέλη στην κριτική επιτροπή, περισσότερες γυναίκες και άτομα με διαφορετικό χρώμα.

            Πολλοί αντέδρασαν με την παραπάνω ανακοίνωση, λέγοντας πως έτσι καταστρέφεται ένα μέσο ψυχαγωγίας, ο κινηματογράφος. Άλλοι πάλι συμφωνούν με τη θέσπισή του και πιστεύουν πως είναι ένα μέτρο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πολύ καιρό πριν. Άλλοι όμως, που δεν είναι κατά της διαφορετικότητας,  πιστεύουν πως η Ακαδημία το παράκανε. Συμφωνούν πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους και δεν είναι αντίθετοι σε αυτό, αλλά, αφού το όνειρο όλων των παραγωγών είναι να κερδίσουν το Όσκαρ, υπάρχει ο κίνδυνος της ομοιομορφίας των ταινιών στα πλαίσια της … διαφορετικότητας!

Άρια

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης