Η θετική πλευρά του 2020…

Η θετική πλευρά του 2020…

        Μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι η φετινή χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως την είχαμε προγραμματίσει. Η εξάπλωση ενός πρωτόγνωρου ιού,  οι εκατομμύρια θάνατοι που προκάλεσε, η οικονομική κρίση, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, οι ακυρώσεις αγαπημένων μας δραστηριοτήτων και διοργανώσεων και ο μεγάλος βαθμός ψυχολογικής πίεσης είναι κάποιοι από τους λόγους που το 2020 είναι μία χρονιά που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν. Ήταν όμως πράγματι μια χρονιά το 2020 που οι αναμνήσεις μας θα είναι μόνο αρνητικές; Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ στενάχωρα όμως αν ψάξουμε λίγο βαθύτερα, σίγουρα θα βρούμε έναν λόγο για να χαμογελάσουμε.

        Για να προστατευτούμε από τον ιό, οι κυβερνήτες των χωρών αποφάσισαν να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα.Οι πολίτες έπρεπε να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο λίγες ώρες την ημέρα για τις πιο σημαντικές τους δραστηριότητες. Screenshot_9Η καραντίνα ήταν επιβεβλημένη, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε πολύ κουραστική και δύσκολη. Η ιδέα να μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι όπως τα πουλιά στα κλουβιά τους δεν άρεσε σε κανέναν. Όμως με αυτό τον τρόπο συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία μας. Μια ιδέα που καθημερινά μάς φάνταζε δεδομένη μετατράπηκε σε ένα πολύτιμο αγαθό το  σχολείο. Στους  μαθητές έλειψε  το σχολείο και η καθημερινή παρέα των φίλων τους. Παρόλο που οι αίθουσες του σχολείου φάνταζαν μουντές και τα μαθήματα ήταν αρκετές φορές βαρετά, τελικά είχαν περισσότερη ζωντάνια από τη μοναξιά των διαδικτυακών μαθημάτων. Η καραντίνα μας πρόβαλλε την μεγάλη σημασία των ‘βαρετών’ μας συνηθειών…

        Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταφέραμε να αφιερώσουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας στους γονείς μας, στα αδέλφια μας και γενικά στην οικογένειά μας. Με την καραντίνα περάσαμε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ανακαλύψαμε ασχολίες που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα τις απολαμβάναμε ή ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες που δεν προλαβαίναμε να εκτελέσουμε σε μια από τις ‘φυσιολογικές’ ημέρες. Η μαγειρική με τη βοήθεια της μητέρας, η εικονική περιήγηση σε μουσεία και η ενασχόληση με το μοντελισμό είναι λίγες από τις ασχολίες που βρήκαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε.

        Όμως μπορούμε να βρούμε θετικά νέα και σε κοινωνικό επίπεδο. Λόγω της καραντίνας μειώθηκε ο αριθμός των ληστειών. Φαίνεται ότι οι διαρρήκτες ξέροντας ότι οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν στα σπίτια δεν ρίσκαραν να διαπράξουν κάποια ληστεία. Τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας μας αποκαλύπτουν ότι οι ληστείες και οι διαρρήξεις μειώθηκαν κατά 80% με 90% αυτή την περίοδο.

         Μια άλλη στατιστική μελέτη μας έδειξε ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό γιατί οι πολίτες περιόρισαν τις μετακινήσεις τους. Μάλιστα οι κάτοικοι αρκετών μεγαλουπόλεων ανέφεραν ότι μετά από πολύ καιρό μπορούσαν να δουν καθαρά τον έναστρο ουρανό.

         Μια αρνητική πραγματικότητα που δημιούργησε ο Covid-19 ήταν η ακύρωση όλων των πρωταθλημάτων. Όμως μετά το πρώτο σοκ της διακοπής των αθλητικών δραστηριοτήτων, η αθλητική ζωή άρχισε να επανέρχεται στην κανονικότητα. Όλες οι ποδοσφαιρικές και μπασκετικές διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν, οι αγώνες στίβου πραγματοποιήθηκαν και οι σημαντικοί αγώνες τένις διοργανώθηκαν με επιτυχία. Ακόμα και οι Ολυμπιακοί αγώνες που αναβλήθηκαν το 2020, θα λάβουν χώρα την επόμενη χρονιά.

        Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ ευχάριστα αλλά ό,τι πιο αξιόλογο αποκομίσαμε από τη χρονιά που φεύγει είναι πως  μάθαμε να λειτουργούμε σαν μια ομάδα και όχι σαν μονάδα. Παραμείναμε στις κατοικίες μας για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, την οικογένεια μας αλλά και την κοινωνία μας. Φερθήκαμε με τον συγκεκριμένο τρόπο όχι μόνο για εμάς τους ίδιους αλλά κυρίως  για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.

        Screenshot_10Το 2020 μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με τον μύθο για το κουτί της Πανδώρας. Σκορπίστηκαν πολλές δυστυχίες αλλά στον πάτο παρέμεινε η ελπίδα. Όπως και τώρα δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας και την πίστη μας.  Όλες οι καταστάσεις είναι δύσκολες αλλά αν κοιτάξουμε καλύτερα θα δούμε ότι πάντα υπάρχει ένας λόγος για να χαμογελάμε, απλά πρέπει να τον ανακαλύψουμε.

Εβάνα

Υποσημείωση: Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε έκανε να χαμογελάσεις :)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης