Η ύλη προχωράει…η μάθηση όμως;

Όλοι γνωρίζουμε πως εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε σε καραντίνα λόγω της επιδημίας covid-19 και τα σχολεία έκλεισαν. Από τότε τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά διαδικτυακά μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, την «Cisco Webex Meetings». Η ύλη μπορεί να προχωρά με κανονικούς ρυθμούς, η μάθηση όμως; Κάποιοι μαθητές δεν δείχνουν αρκετό ενδιαφέρον ή άλλοι αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα. Παίρνοντας συνέντευξη από την κα Τζανάκη Ελένη,  καθηγήτρια μαθηματικών του 1ου γυμνάσιου Νέου Ψυχικού, μας εξήγησε πώς «πηγαίνουν» αυτά, τα αρκετά διαφορετικά μαθήματα.

Πώς είναι ένα κανονικό διαδικτυακό μάθημα;

Ένα διαδικτυακό μάθημα είναι βαρετό και μονότονο. Οι μαθητές «κρύβονται» πίσω από τις κλειστές κάμερες και τα κλειστά μικρόφωνα. Όσο και αν προσπαθούμε το μάθημα να είναι ελκυστικό με τη βοήθεια εφαρμογών, νιώθουμε πως λίγοι μας «ακολουθούν» και κάποιοι δυστυχώς είναι τελείως «ανύπαρκτοι». Βέβαια, υπάρχουν και παιδιά που κάνουν μεγάλες προσπάθειες.

Ποια τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Αρχικά η κακή ποιότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, τα χαλασμένα μικρόφωνα ή πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει καν μικρόφωνο. Στην περίπτωση αυτή προσπαθούμε να μιλήσουμε με άλλους τρόπους, κυρίως με την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων.

Το διαδικτυακό μάθημα είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο από το δια ζώσης;

Για εμάς τους καθηγητές πιο εύκολο είναι το διαδικτυακό μάθημα. Στην «e τάξη» δεν μιλάει κανείς και δεν χρειάζεται να διακόπτω το μάθημα συνεχώς κάνοντας παρατηρήσεις.Screenshot_24 Τίποτα πια δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή του μαθήματος και αυτό είναι αρκετά πιο ξεκούραστο για εμένα. Για τους μαθητές όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τώρα πια δεν είμαι κοντά τους να δω αν καταλαβαίνουν, αν το μάθημα είναι ωραίο και προσιτό. Κάποιες φορές μόνο και μόνο από τα μάτια των μαθητών καταλαβαίνεις αν αυτό που προσπαθείς να του εξηγήσεις είναι κατανοητό. Μια ακόμα μεγάλη δυσκολία είναι ο χρόνος. Στην τάξη μια άσκηση μαθηματικών μας έπαιρνε πέντε λεπτά, τώρα μας παίρνει πάνω από δεκαπέντε λεπτά. Επιπλέον, η συγκέντρωση των μαθητών αποσπάται αρκετά εύκολα μιας και βρίσκονται στο σπίτι τους, μπορεί να τους μιλήσουν τα αδέρφια ή οι γονείς τους, να χτυπήσει ένα κουδούνι ή ακόμα και να πάνε να φέρουν πρωϊνό. Τέλος, στο σχολείο οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να με βρουν στο διάλειμμα και να με ρωτήσουν κάτι που δεν κατάλαβαν, κάτι που τώρα πια είναι αδύνατο.

Εσείς ποιο από τα δύο προτιμάτε;

Νομίζω πως όλοι οι συνάδελφοι μου θα συμφωνήσουν πως τα μαθήματα δια ζώσης είναι καλύτερα από τα διαδικτυακά. Όπως ανέφερα και προηγουμένως η οπτική και φυσική επαφή δεν υπάρχει τώρα, κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα τεχνικά προβλήματα μπορούν να διακόψουν και να «χαλάσουν» το μάθημα. Κάποιες φορές δεν μπορούμε καν να συνδεθούμε.

Οι μαθητές πως ανταποκρίνονται, δείχνουν ενδιαφέρον;

Πολλοί μαθητές «κρύβονται» πίσω από τις οθόνες τους. Κάποιοι που όταν ήμασταν στο σχολείο τους θεωρούσα κορυφαίους τώρα δεν τους ακούω καθόλου. Κάποιες φορές νιώθω πως μιλάω μόνη μου και πως κανείς δεν με ακούει. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που συνεχίζουν να συμμετέχουν. Τους έχω εξηγήσει πως τώρα πια προχωράνε μόνοι τους και πως μόνοι τους πρέπει να προσπαθήσουν. Ενώ θα έπρεπε να διαβάζουν πολύ παραπάνω, κάποιοι διαβάζουν ελάχιστα ως και καθόλου. Screenshot_23

Πολλοί μαθητές και καθηγητές αναγκάστηκαν να πάρουν καινούργιους υπολογιστές, ακουστικά, μικρόφωνα. Εσείς χρειαστήκατε κάτι από τα παραπάνω;

Φυσικά! Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για τη νέα πραγματικότητα. Αναγκάστηκα να πάρω καινούριο μικρόφωνο, κάμερα αλλά και γραφίδα για να κάνω το μάθημα πιο εύκολο για εμένα και όσο περισσότερο κατανοητό για τους μαθητές.

Ποια πιστεύετε πως είναι η γνώμη των μαθητών για αυτό το διαφορετικό μάθημα;

Από τις λίγες συνομιλίες μου μαζί τυος, έχω καταλάβει πως οι μαθητές «έχουν βολευτεί» και τους αρέσουν τα μαθήματα από το σπίτι. Βρίσκονται στο σπίτι τους, ξυπνάνε παρά πέντε, παρακολουθούν το μάθημα με τις πιτζάμες τους τρώγοντας πρωϊνό και μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να φύγουν από το μάθημα. Όμως είμαι σίγουρη ότι στην πραγματικότητα θέλουμε όλοι καθηγητές και μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία και να βρεθούμε στην τάξη μας, όχι μόνο για το μάθημα αλλά και για τους φίλους και γενικά για όλα που σου προσφέρει το σχολείο.

Άρια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης