Τα Χριστούγεννα δεν είναι παντού ίδια…

Όταν ακούμε την λέξη Χριστούγεννα μας έρχεται στο μυαλό χιόνι, δώρα, Άγιος Βασίλης, κάλαντα, στολισμοί, χιονάνθρωποι, τάρανδοι, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Όμως τα Χριστούγεννα δεν είναι παντού όπως στην Ελλάδα.

Ένα παράδειγμα είναι η Αυστραλία. Στην Αυστραλία δεν έχουν χιόνι και ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται από την καμινάδα με την γνωστή κόκκινη στολή του. Screenshot_18Εκεί οι άνθρωποι είναι στις παραλίες κάνοντας ηλιοθεραπεία και ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την θάλασσα με μαγιό και γυαλιά ηλίου κάνοντας σερφ.  Τα  παιδιά δεν φτιάχνουν χιονάνθρωπους από χιόνι και τους διακοσμούν με ξύλα και καρότα αλλά από άμμο και τα διακοσμούν με πέτρες και γυαλιά ηλίου. Δεν τρώνε γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα όπως εμείς, αλλά ψήνουν ψάρια οργανώνοντας μπάρμπεκιου πάρτι.

Όπως όλες οι χώρες έχουν Χριστουγεννιάτικα έθιμα έτσι και η Αυστραλία έχει τα δικά της. Το πιο σημαντικό είναι ο διαγωνισμός καλύτερου στολισμού. Οι γείτονες οργανώνουν μικρούς διαγωνισμούς για το ποιος έχει την πιο εντυπωσιακή και όμορφη βεράντα. Συνήθως τις στολίζουν με διαφόρων χρωμάτων λαμπάκια, Χριστουγεννιάτικα δέντρα, χιονάνθρωπους και Άγιους Βασιλίδες. Ο κάθε δήμος οργανώνει γιορτές και εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία, με πολύ φαγητό και διασκέδαση. Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο διαφορές. Και στην Ελλάδα αλλά και στην Αυστραλία στολίζουμε δέντρο, λέμε τα κάλαντα και τα παιδιά περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. Γενικά το πνεύμα των Χριστουγέννων υπάρχει παντού και δεν εξαρτάται από την εποχή και τον καιρό.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι τα Χριστούγεννα στις πιο φτωχές χώρες. Παρόλο που δεν μπορούν να έχουν όλες τις ανέσεις και τους στολισμούς που έχουμε εδώ καταφέρνουν και περνάνε καλά χωρίς πολλά πράγματα. Screenshot_19Το πιο βασικό κομμάτι των Χριστουγέννων σε αυτές τις χώρες είναι η εκκλησία. Πηγαίνουν με τις οικογένειες τους και παρακολουθούν τα αντίστοιχα δικά μας Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που συνήθως συνοδεύονται από παραδοσιακούς χορούς. Τα παιδιά μετά την «λειτουργία» πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, όπως εμείς πηγαίνουμε για τα κάλαντα, χορεύουν συνήθως με κάποιο όργανο και τους δίνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Επίσης οργανώνουν παρελάσεις, που όλοι οι χριστιανοί κάτοικοι χορεύουν, τραγουδάνε ή παίζουν το φάνελ (είναι κάτι σαν λατέρνα σε σχήμα σπιτιού ή καραβιού) στους δρόμους. Screenshot_20Όσο αφορά το φαγητό, βρίσκουν ευκαιρία να συναντηθούν με φίλους και οικογένεια, αγοράζουν ένα κατσικάκι, το ψήνουν και όλοι μαζί απολαμβάνουν το φαγητό τους. Αυτοί που έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση ανταλλάζουν για δώρο στους φίλους και οικογένεια τους παιχνίδια. Αυτοί που δεν μπορούν, ανταλλάζουν για δώροπιο βασικά πράγματα όπως καινούρια ρούχα, σχολικά βιβλία, κεριά ή ακόμα και σαπούνια.

Παρόλο που δεν έχουν την οικονομική άνεση καταφέρνουν να περάσουν τα Χριστούγεννα όπως και εμείς. Μπορεί να είναι πιο απλά Screenshot_21αλλά δίνουν περισσότερη σημασία στην ίδια την γέννηση του Χριστού καθώς και στους φίλους, οικογένεια και την διασκέδαση. Και αυτό είναι που μετράει και μένει. Δεν έχει σημασία αν για δώρο πήρες ένα καινούριο κινητό των χιλίων ευρώ ή ένα απλό σαπούνι γιατί δεν θα σου μείνει αυτό. Οι αναμνήσεις, αυτές θα θυμάσαι για την υπόλοιπη ζωή σου. Τις στιγμές που περνάς με τους αγαπημένους τους, αυτό είναι που θα σου μείνει.

Άρια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης