«Ο εθελοντισμός τις μέρες της πανδημίας»

          Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία επηρέασε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πρόσφεραν εθελοντικά, βοήθεια σε συνανθρώπους τους που είχαν ανάγκη. Σημαντικές δράσεις προσφοράς και ανθρωπιάς είδαμε και στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, όπως αυτές προβλήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Screenshot_25

Τον Μάρτιο του 2020, η Κυβέρνηση, δημιούργησε μια πλατφόρμα όπου δεχόταν αιτήσεις, για εθελοντική προσφορά, από πολίτες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι για την αντιμετώπιση της κρίσης και σημαντικός αριθμός  πολιτών ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Για παράδειγμα, οι ψυχολόγοι ήταν απαραίτητοι για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μέσα από τηλεφωνικές γραμμές, καθώς αρκετοί άνθρωποι εκτός από βοήθεια σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς τους, χρειάζονταν και ψυχολογική υποστήριξη, για να διαχειριστούν τον εγκλεισμό στο σπίτι, την απομόνωση και  τον φόβο για την υγεία τους.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτών, οι οποίοι πρόσφεραν εθελοντική βοήθεια μέσα από την εργασία τους, είναι οι νοσηλεύτριες  από την Κρήτη με εξειδίκευση σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίες τον Νοέμβριο του 2020, αποφάσισαν να πάνε στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία της πόλης που ήταν γεμάτα  με ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό.Η πράξη τους προκάλεσε συγκίνηση και αποτέλεσαν πρότυπο προς μίμηση για άλλους συναδέλφους τους.

          Επίσης, πολλοί απλοί άνθρωποι πρόσφεραν εθελοντική βοήθεια είτε ομαδικά είτε ατομικά. Άνθρωποι με έναν κοινό στόχο, το να βοηθήσουν, Screenshot_26οργανώθηκαν σε ομάδες και έκαναν μια συντονισμένη προσπάθεια.Μία από αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις ήταν η«Καραντίνα – Helpers», η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, στην Πάτρα. Είχαν σκοπό να βοηθήσουν συμπολίτες τους που είχαν ανάγκη για στήριξη, είτε γιατί βρίσκονταν σε καραντίνα, είτε γιατί ήταν δύσκολο να μετακινηθούν. Έτσι, ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, δεν ήταν αναγκασμένοι να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τα τρόφιμά τους ή τα φάρμακά τους, καθώς τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει  αυτή την αποστολή. Εκτός όμως από τις οργανωμένες προσπάθειες, βοήθεια σε απλά καθημερινά πράγματα, που για κάποιους τώρα έγιναν πολύ δύσκολα,  προσφέρεται και ατομικά. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να κάνει τα ψώνια του σούπερ μάρκετ σε έναν ηλικιωμένο γείτονά του.

          Όλες αυτές οι εθελοντικές δράσεις, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά και να κάνουν την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη.

Παπαθεοδώρου Διονύσης Β3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης