Μνημείο Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας (1881)

Στο πάρκο Παππά, στην περιοχή Αβέρωφ στην Λάρισα, φιλοξενείται το Μνημείο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλίας (31η Αυγούστου 1881) και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο για την πόλη μας. Το μνημείο αναδεικνύει την επίσημη ένταξη της Θεσσαλίας στον ελεύθερο ελληνικό κόσμο το 1881, καθώς και την ανεξάρτητη πορεία της περιοχής. Εγκαινιάστηκε το 1981 στα πλαίσια του εορτασμού για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Στην σκιά των δέντρων και του πράσινου του πάρκου, το μνημείο στέκει ως σύμβολο της ελευθερίας και της εθνικής υπερηφάνειας. Είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο και χαλκό. Πάνω στον χαλκό αναγράφεται η πρόταση: «1881–1981 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», ενώ εκατέρωθεν αυτής είναι δυο ανάγλυφα στάχυα, θέλοντας να συμβολίσουν την Θεσσαλία, η οποία είναι γνωστή και ως σιτοβολώνας της Ελλάδας. Η αρχιτεκτονική του αποτελεί έναν συνδυασμό της κλασικής ομορφιάς και της νεοελληνικής καινοτομίας. Όπως είναι γνωστό, η απελευθέρωση της Θεσσαλίας έγινε με την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης του 1881. Ήταν διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συνομολογήθηκε τελικά μετά από μακροχρόνιες διπλωματικές ενέργειες και διαβουλεύσεις του τότε πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου και των Θεοδώρου Δεληγιάννη και Αλεξάνδρου Ραγκαβή, που διετέλεσαν υπουργοί Εξωτερικών. Η 28η Μαρτίου του 1881 στην Κωνσταντινούπολη ήταν ημερομηνία της τελευταίας συνεδρίασης, οπότε και καθορίστηκε μεταξύ των δύο Βασιλείων η γραμμή των νέων συνόρων. Η Συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα ιστορική για την Ελλάδα, που δικαίωσε ένα όνειρο αιώνων. Σύμφωνα με την Συμφωνία αυτή, παραχωρήθηκαν στο Ελληνικό Βασίλειο οι πρώην οθωμανοκρατούμενες περιοχές της Θεσσαλίας και το τμήμα του Νομού Άρτας ανατολικά του Αράχθου. Ο ελληνικός στρατός εισήλθε πανηγυρικά στην πόλη της Λάρισας την 31η Αυγούστου του 1881, με επικεφαλής τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο και οι Λαρισαίοι άρχισαν να αναπνέουν τον γλυκό αέρα της ελευθερίας μετά από 494 ολόκληρα χρόνια, καθώς η πρώτη εισβολή των Οθωμανών στην περιοχή έγινε στα χρόνια 1386 – 1387.

Η προσάρτηση της Θεσσαλίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού (πέρα από τις εύφορες πεδιάδες) ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος αυξήθηκε ύστερα από το 1864 (ενσωμάτωση Επτανήσων). Έτσι η έκταση του ελληνικού κράτους αυξήθηκε κατά 13.395 τ.χ. και ο πληθυσμός κατά 300.000 κατοίκους.

Οι Αρχές της πόλης μας έχουν καθιερώσει την 31η Αυγούστου ως ημέρα εορτής της απελευθέρωσης της πόλης μας αλλά και της Θεσσαλίας από τον Τουρκικό ζυγό.

 Παυλοπούλου Γεωργία  Α΄5