Οδός Θεοφράστου: ο πευκόφυτος δρόμος…

Από την οδό Θεοφράστου περνάνε καθημερινά πολλοί μαθητές, για να φτάσουν στο σχολειό μας. Επίσης αρκετοί εργαζόμενοι την διασχίζουν κατευθυνόμενοι προς τις δουλειές τους. Ένα μέρος της περιβάλλεται από ψηλά πεύκα, που την χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα.

Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν γιατί της δόθηκε αυτό το όνομα. Ονομάστηκε έτσι από τον Θεόφραστο. Ήταν Έλληνας φιλόσοφος από την Ερεσό της Λέσβου, διάδοχος του Αριστοτέλη στην Περιπατητική Σχολή. Μετακόμισε στην Αθήνα σε νεαρή ηλικία και αρχικά σπούδασε στην Ακαδημία του Πλάτωνος. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, συνδέθηκε με τον Αριστοτέλη. Όταν ο Αριστοτέλης έφυγε από την Αθήνα, ο Θεόφραστος ανέλαβε ως επικεφαλής του Λυκείου. Ο Θεόφραστος διηύθυνε την Περιπατητική Σχολή για 25 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η σχολή άκμασε πολύ.

Το έργο του Θεόφραστου ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς εκτιμάται πως έγραψε συνολικά περίπου 240 έργα, τα οποία πραγματεύονται ένα πλήθος θεμάτων γύρω από την Ιθάκη, την Λογική, την ρητορική, την ιστορία των επιστημών ή τη μεταφυσική και κυρίως τη Βοτανική και τη Ζωολογία. Σήμερα σώζονται κυρίως αποσπάσματα του έργου του, αλλά και ορισμένα πλήρη κείμενα, που είναι οι ”Περὶ φυτῶν ἱστορίαι” (9 βιβλία), τα ”Περὶ φυτῶν αἰτιῶν” (6 βιβλία), καθώς και το πιο γνωστό του έργο, οι ”Χαρακτῆρες”. Τα δύο πρώτα έργα αποτελούν μάλλον τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της Βοτανικής, από την εποχή της αρχαιότητας ως τον Μεσσαίωνα. Μια σημαντική παρακαταθήκη του στην βοτανική είναι ότι έχει ονομαστεί σήμερα προς τιμήν του ο ενδημικός φοίνικας της νότιας Ελλάδας ως Φοίνικας του Θεοφράστου, καθώς εκείνος ήταν που αναφέρθηκε πρώτος και έντονα για την ύπαρξη αυτού του φυτού στον ελλαδικό χώρο, μέσα στο έργο του. Θεωρείται συχνά ως ο πατέρας της βοτανικής λόγω των έργων του σχετικά με τα φυτά. Για αυτόν τον λόγο δόθηκε το όνομά του στην συγκεκριμένη οδό της Λάρισας.

Τάχα - Ράπτη Ιωάννα / Τάχα – Ράπτη Βασιλική   Α΄5