Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς social media χρησιμοποιούνται καθημερινά από παιδιά, εφήβους και μεγάλους. Όμως, ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχουν πάνω μας;
Οι επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης είναι ότι καταναλώνουμε αρκετό χρόνο χωρίς μέτρο, κάτι που έχει συχνά αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία.
Μας αναγκάζουν να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άτομα που εκτίθενται στις οθόνες μας σε καθημερινή βάση και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι αυτοί είναι καλύτεροι από εμάς και πρέπει να τους μοιάσουμε. Πιο συγκεκριμένα, αντιγράφουμε πολλές φορές τις συνήθειές τους και τον τρόπο ζωής τους.
Θα ήταν καλό να σημειωθεί ακόμη ότι με την υπερβολική χρήση καθημερινά ξεκινάει η απομόνωση από τους κοντινούς μας ανθρώπους. Αρκετές φορές τυγχάνει να βρίσκεται κάποιος απομονωμένος σε ένα δωμάτιο με το κινητό του παρακολουθώντας κάτι, θεωρώντας ότι αυτό αξίζει περισσότερο χρόνο από την οικογένειά του.
Στην συνέχεια, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τον διαδικτυακό εκφοβισμό, που είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Όταν “ανεβαίνει” ένα αρνητικό σχόλιο ή μία αρνητική δημοσίευση, αυτό επηρεάζει πιο εύκολα τα πιο ευάλωτα άτομα. Ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να βιώσει μια πολύ αγχώδη κατάσταση, καθώς μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα, ενώ είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από αυτά.
Παρόλα αυτά υπάρχει και η θετική πλευρά της υπόθεσης, καθώς τα λεγόμενα ΜΜΕ βοηθάνε στην ενημέρωση και πληροφόρηση. Η συνεχής ενημέρωση για τοπικές και διεθνείς εξελίξεις προσφέρει στους πολίτες την δυνατότητα να μένουν ενήμεροι για όλα τα σημαντικά γεγονότα και να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη άποψη σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Στον πολιτικό τομέα οι πολίτες ενημερώνονται έγκαιρα για τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις των πολιτικών και έτσι μπορούν, με την συναίνεση ή με την δυναμική τους αντίδραση, να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος.
Όλα χρειάζονται προσοχή και χρήση με μέτρο.
Βασιλική - Μαρία Χρυσικού / Μαρκέλλα Σουλτσιώτη Γ΄2