Θεατρική δράση του σχολείου μας

Στο σχολείο μας για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά συγκροτήθηκε όμιλος με θέμα το θέατρο: «Γνωρίζοντας το αρχαίο θέατρο», με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Θωμαΐδα Κατσιούλα ΠΕ02 και μέλη τις εκπαιδευτικούς Χρυσούλα Ντεληθανασοπούλου ΠΕ02 και Ευσταθία Τάγκα ΠΕ02.

Στην αρχή της χρονιάς απευθυνθήκαμε στους/στις μαθητές/τριες του σχολείου μας για τη δημιουργία του ομίλου και το θέμα του. Ενημερώθηκαν ότι στόχος του ομίλου είναι η γνωριμία των παιδιών μας με το αρχαίο θέατρο και το ανέβασμα στο τέλος της σχολικής χρονιάς της τραγωδίας «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη. Η ομάδα συγκροτήθηκε από μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, που διδάσκονται τη συγκεκριμένη τραγωδία στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου.

Ορίστηκε ως χρόνος συνάντησης της ομάδας το απόγευμα της Τρίτης κάθε εβδομάδας, με δυνατότητα αλλαγής της ημέρας ανάλογα τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Αυτή η αλλαγή πραγματοποιήθηκε στην πορεία και οι συναντήσεις γίνονταν κάθε Σάββατο.

Τις πρώτες μέρες τα παιδιά ενημερώθηκαν για το αρχαίο θέατρο, τον ρόλο του στην περίοδο της δημοκρατίας της αρχαίας Αθήνας και τη συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Έγινε κατανομή των ρόλων και ορίστηκε η ομάδα που θα συμβάλλει παρασκηνιακά στο όλο εγχείρημα.

Τον Δεκέμβριο παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα του Διαχρονικού μουσείου για το «Αρχαίο θέατρο». Οι μαθητές/τριές μας φόρεσαν μάσκες, έπαιξαν μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνταν στο αρχαίο θέατρο και μεταφέρθηκαν νοερά στην αρχαία εποχή.

Επισκεφθήκαμε το Α΄ αρχαίο θέατρο στο κέντρο της πόλης μας όπου ξεναγηθήκαμε, ενημερωθήκαμε για την ιστορία του καθώς και για τις εργασίες που γίνονται για την αποκατάστασή του και τα παιδιά απήγγειλαν κάποιους στίχους της τραγωδίας την οποία διδάσκονται. Ακολούθησε ξενάγηση και στο Β΄ αρχαίο θέατρο.

Τον Φεβρουάριο στα πλαίσια του ομίλου, σε συνεργασία με το πρόγραμμα GRUEN GOETHE, επισκεφτήκαμε το Γερμανικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση « Γράμμα στον πατέρα » του GOETHE.

Στις 22 Μαρτίου συμμετείχαμε στο AMENANOS NOSTOS FESTIVAL στο Α΄ αρχαίο θέατρο Λάρισας, όπου τα παιδιά μας έπαιξαν αποσπάσματα της τραγωδίας «Ελένη», από τον Πρόλογο, την Πάροδο, το Α΄ και το Β΄ Επεισόδιο.

Τον Απρίλιο παρακολουθήσαμε στο Θεσσαλικό θέατρο το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη, μια παράσταση στην οποία τα παιδιά μας αντιλήφθηκαν ότι η Δημοκρατία είναι συνυφασμένη με τις παιδικές ψυχές και εκφράζεται αποτελεσματικά στο θέατρο.

Τον ίδιο μήνα τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Εντυπωσιάστηκαν από το μεγάλο του μέγεθος, το πόσο καλοδιατηρημένο είναι και την τέλεια εναρμόνισή του με τη φύση. Είχαν και εδώ την ευκαιρία να απαγγείλουν κάποιους στίχους από την τραγωδία «Ελένη» και να νιώσουν το μεγαλείο του αρχαίου θεάτρου. Είδαν το Ασκληπιείο και κατανόησαν ότι για τους αρχαίους Έλληνες το θέατρο είχε θεραπευτικές ιδιότητες και στην ψυχή και στο σώμα των ανθρώπων.

Κατά την ίδια εκπαιδευτική εκδρομή επισκέφθηκαν επίσης και τον χώρο των Αρχαίων Μυκηνών όπου ενημερώθηκαν για τον Μυκηναϊκό πολιτισμό από όπου ξεκίνησαν και οι περιπέτειες της Ελένης και ο Τρωικός πόλεμος, από τον οποίο εμπνεύστηκαν πολλοί τραγικοί ποιητές και έγραψαν πολλές τραγωδίες.

Στη διάρκεια των συναντήσεών μας τα παιδιά μας αντιλήφθηκαν αφενός το ρόλο του θεάτρου στη ζωή των πολιτών, αφετέρου την αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας ως καθοριστικού παράγοντα προόδου μιας κοινωνικής ομάδας.

Η θεατρική μας παράσταση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26 Μαΐου στο αμφιθέατρο του 6ου Γυμνασίου Λάρισας.

Η δράση του ομίλου πλαισιώθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από όλο τον σύλλογο. Πάντα πρόθυμος να συμβάλλει ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας, κ. Στέργιος Ανδρέου. Τα σκηνικά ανέλαβε ο κ. Ευάγγελος Βλαχοδήμος ΠΕ08, τη χοροδιδασκαλία η κ. Θεοδώρα Ανυφαντή ΠΕ11 και τη μουσική επιμέλεια η κ. Αικατερίνη Αλεβίζου ΠΕ79,01.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας με ζήλο συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Παιδιά που λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται στις συναντήσεις μας αντικαταστάθηκαν από άλλους συμμαθητές τους, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους.

Στη συζήτηση για την αποτίμηση των δράσεων του ομίλου τα παιδιά αποφάνθηκαν ότι ωφελήθηκαν από όλες τις δράσεις. Ανέπτυξαν φιλίες, συνεργάστηκαν, διασκέδασαν, γνώρισαν τον κόσμο του θεάτρου, πέτυχαν τον στόχο που όρισαν, αντιμετώπισαν τους ενδοιασμούς τους να εκτίθενται σε κοινό και καλλιέργησαν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.