Η οδός του εθνικού μας νομίσματος

Οδός Δραχμής

Στην Νέα Πολιτεία, μία συνοικία της Λάρισας, υπάρχει ένα μικρό στενό που ονομάστηκε «Οδός Δραχμής» από το αντίστοιχο νόμισμα. Μου κίνησε το ενδιαφέρον αυτή η οδός, λόγω της ιστορίας και της σημαντικότητας της δραχμής στην Ελλάδα από το 1833 μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2002, οπότε κι ολοκληρώθηκε η μετάβαση στο ευρώ.

Η δραχμή αποτελούσε το πιο ισχυρό νόμισμα των Βαλκανίων και απαριθμούσε πολλούς αιώνες ύπαρξης στον αρχαίο και στον σύγχρονο κόσμο. Με βασιλικό διάταγμα στις 8 Φεβρουαρίου 1833 η δραχμή αντικατέστησε τον φοίνικα, νόμισμα που επιχείρησε να καθιερώσει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828.

66c5dda8071b4bb8503ae7facf2fd78e

Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω.  Η καθιέρωση της δραχμής αποτέλεσε μια αναβίωση του ξεχασμένου μέχρι τότε νομίσματος και ήταν ακόμα μια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Στις 30 Μαρτίου 1841, μετά από πολυετείς προσπάθειες, ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία παραχωρήθηκε το προνόμιο της έκδοσης χαρτονομισμάτων, το οποίο και διατήρησε έως το 1927.

Τον Απρίλιο του 1867 η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία  με τη Λατινική Νομισματική Ένωση, ώστε η δραχμή να ακολουθήσει τους κανόνες ισοτιμιών της ένωσης. Όμως λόγω των πολέμων και της οικονομικής κρίσης, που ακολούθησε, η δραχμή δεν κατάφερε να προσχωρήσει στην ένωση πριν από το 1910.

Την 1η Ιανουαρίου 2001 υιοθετήθηκε το ευρώ ως λογιστική μορφή παράλληλα προς τη δραχμή. Την 1η Ιανουαρίου 2002 εισήχθη επίσημα το ευρώ σε κυκλοφορία ως νόμισμα παράλληλα προς τη δραχμή ως την 1η Μαρτίου, οπότε και η ελληνική δραχμή έπαψε να αποτελεί νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα.

1drx-gold-2000

Παρόλο που η οδός είναι κάθετα σε έναν αρκετά μεγάλο δρόμο, την Παιωνίου, το στενό είναι μικρό. Έχουν χτιστεί εκεί σύγχρονες διώροφες μονοκατοικίες, καθώς και μικρές πολυκατοικίες για οικογένειες με παιδιά και τα κατοικίδιά τους. Γεμάτη πράσινο, σαν εξοχή, είναι η ευρύτερη περιοχή που είναι τοποθετημένη. Με πολλά δέντρα και κοντά σε σχολείο συναντά κανείς καθημερινά παιδάκια που παίζουν ανέμελα παιχνίδια σε μια αλάνα, όπως κρυφτό, κυνηγητό και κουτσό. Τα Σαββατοκύριακα οι φιλικοί γείτονες πίνουν τον πρωινό τους καφέ στις βεράντες τους μέσα στο γαλήνιο περιβάλλον και στα τιτιβίσματα των πουλιών.

Η δραχμή υπήρξε ένα σπουδαίο νόμισμα για την Ελλάδα, γι’ αυτό τιμήθηκε και με τη συγκεκριμένη οδό. Παρόλο που είναι ένας στενός δρόμος, η σημασία του είναι μεγάλη για τους κατοίκους της, οι οποίοι τον φροντίζουν διαρκώς και τον κρατούν καθαρό.

Χαρακοπούλου Μαρία