Άγιος Βαλεντίνος vs Άγιος Υάκινθος

Άγιος Βαλεντίνος

Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν πώς και πώς την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, για να εκφράσουν τον έρωτά τους στα ταίρια τους. Άλλοι τάσσονται κατά της ημέρας, κάνοντας λόγο για ένα “επιχειρηματικό τέχνασμα”.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία, στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969, υποβίβασε την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου σε τοπική γιορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στην Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου. Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στην ζωή των Ελλήνων και η μέρα αυτή να καθιερώνεται και στην χώρα μας ως η μέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν Αγίους, που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Κόκκαλη Μαρία  Γ΄1

va-e1550131773267

Άγιος Υάκινθος

Ο Άγιος Υάκινθος γεννήθηκε το 78 μ.Χ. Καταγόταν από την Καισάρεια και υπηρέτησε σαν θαλαμηπόλος του Τραϊανού. Επειδή δεν ακολουθούσε τις ειδωλολατρικές θυσίες των Ρωμαίων, έγινε αντιληπτό ότι ήταν αλλόθρησκος και ο Τραϊανός έδωσε διαταγή να του δίνεται τροφή μόνο από σφάγια των θυσιών στην φυλακή. Πέθανε από πείνα σε ηλικία 20 ετών. Θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη και την Καθολική εκκλησία. Θεωρείται επίσης και ως ο Άγιος του Έρωτα, σε μια εποχή που υπήρχε η βαλεντιανή βιοτεχνία. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Ιουλίου.

Στα Ανώγεια υπάρχει ναΐσκος αφιερωμένος στον Άγιο Υάκινθο, χτισμένος με ξερολιθιά, σε μορφή μιτάτου. Ο ναός έγινε το 1998 μετά από πρόταση του Λουδοβίκου των Ανωγείων, την οποία αποδέχτηκε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Άνθιμος. Τον σχεδιασμό και την επίβλεψη είχε ο αρχιτέκτονας Σταύρος Βιδάλης. Στον χώρο αυτό γιορτάζονται κάθε χρόνο τα Υακίνθεια. Στην Αχαΐα υπάρχουν επίσης δύο ξωκλήσια αφιερωμένα στην μνήμη του αγίου: το ένα στο θέρετρο της 116 Πτέρυγας Μάχης Αράξου, κοντά στο χωριό Καλαμάκι, και το άλλο εντός του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Στις Κυκλάδες, στο νησί της Μυκόνου, στην περιοχή του Πανόρμου και συγκεκριμένα στο συγκρότημα κατοικιών Yakinthos Residence υπάρχει επίσης ξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο.

Πάολα Χρόνη / Μαρία Κόκκαλη / Μένη Κίτσιου / Δήμητρα Μέτσε  Γ΄1

a-1895