ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ «THE CLEANINGANS”

Συμμετείχε όλη η Συντακτική ομάδα του Β5

 

Οι σούπερ ήρωες/ίδες της καθαριότητας, οι “ Cleaningans”, είναι μια εθελοντική ομάδα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε στην Καλαμαριά.  Σκοπός της είναι να παρεμβαίνει σε περιοχές γεμάτες από σκουπίδια και να τα απομακρύνει δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στην έννοια του εθελοντισμού και της ατομικής ευθύνης του πολίτη.
Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από μια παρέα εφήβων στην Καλαμαριά που τους ενοχλούσε η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με το θέμα της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, χώρους πρασίνου, ακτές, και πάρκα. Έτσι, σταμάτησαν να επιρρίπτουν ευθύνες στην όποια δημοτική αρχή, φόρεσαν γάντια και ξεκίνησαν να ομορφαίνουν και να αλλάζουν τη γειτονιά τους, την πόλη τους και τη νοοτροπία των δημοτών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Γνωρίσαμε ένα μέρος της ομάδας τον Παναγιώτη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη, την Ολυμπία, τη Νικολέτα και την Κωνσταντίνα και έγινε μια ζεστή κουβέντα που μας ενθουσίασε.
-Πως δημιουργήθηκε η ομάδα και πότε;
Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στην Καλαμαριά από μια παρέα εφήβων.  Μας ενοχλούσε η θλιβερή εικόνα  που επικρατεί στη χώρα μας στο θέμα της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών από ασυνείδητους πολίτες σε δημόσιους χώρους, αλάνες, ακτές και πάρκα. Έτσι, σταματήσαμε να ρίχνουμε τις ευθύνες στην όποια δημοτική αρχή, στους άλλους,  φορέσαμε γάντια, πήραμε σακούλες  και πιάσαμε δουλειά… Για να αλλάξουμε αυτή την άσχημη εικόνα μόνοι μας.

-Ποιες είναι οι ηλικίες των συμμετεχόντων και πόσα είναι τα σταθερά σας μέλη;

Τα σταθερά μας μέλη είναι 20-30 άτομα από 14 χρόνων (μαθητές/τριες γυμνασίου) έως και 22-23 χρόνων (φοιτητές/τριες – σπουδαστές/τριες/). Στις δράσεις όμως που γίνονται σε ανοιχτό χώρο και είναι εθελοντική η συμμετοχή, μπορεί να έρθουν άτομα όλων των ηλικιών χωρίς περιορισμό.

-Σε ποιές περιοχές γίνονται οι δραστηριότητες σας; Θα σας ενδιέφερε να οργανώσετε δράσεις στο εξωτερικό αν σας δοθεί η δυνατότητα;
Οι δράσεις μας γίνονται κατά κύριο λόγο στην Aνατολική Θεσσαλονίκη, κυρίως Καλαμαριά, όμως έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δράσεις και στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες. Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε δράσεις και σε άλλες περιοχές εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης, γιατί όχι και συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό.

-Πόσες δράσεις έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα;

Περισσότερες από 100. Από μικρές μεμονωμένες δράσεις με μια σακούλα κι ένα άτομο, μέχρι οργανωμένες δράσεις με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών/τριών.

-Ποιο είναι το πιο παράξενο εύρημα που βρήκατε μέχρι τώρα σε κάποιες δράσεις σας;
Τα πιο συνηθισμένα σκουπίδια που βρίσκουμε είναι κυρίως πλαστικά μιας χρήσης, μπουκάλια, μάσκες, μαντηλάκια κ.α.

Μας προκαλούν εντύπωση αρκετά από τα ευρήματα που εντοπίζουμε σε κάθε δράση. Έχουμε βρει ακόμα και μακάβρια αντικείμενα όπως…ταφόπλακα ή πτώματα ζώων.
Αυτά όμως που μας εντυπωσιάζουν είναι  οι …προφυλακτήρες αυτοκινήτων, καναπέδες, καθρέφτες, λάστιχα αυτοκινήτων και άλλα ογκώδη. Είναι όμως δυσάρεστο να εντοπίζουμε σκουπίδια, όπως για παράδειγμα κάποια πλαστικά μπουκάλια γάλακτος και μερικά τενεκεδάκια των οποίων η ηλικία αγγίζει μέχρι και τα 40-50 χρόνια, αποδεδειγμένα, από έρευνα που πραγματοποιήσαμε. Δεν διασπώνται και υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια στο περιβάλλον γύρω μας. Κάποια από τα «σκουπίδια» αυτά τα καθαρίσαμε και τα παρουσιάζουμε σε κάθε μας ενημερωτική δράση σε σχολεία αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να κατανοήσουν οι απλοί πολίτες το μέγεθος του προβλήματος.

-Είχατε ποτέ αντιδράσεις από πολίτες;

Οι πολίτες μας έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει σε αυτές τις δράσεις. Υπάρχουν όμως και οι δύσπιστοι/ες, οι οποίοι/ες δεν κατανοούν ότι μπορεί να υπάρχουν σκουπίδια τόσο καλά διατηρημένα για διάστημα 30 ή 50 χρόνων.

 

-Υπάρχει κάποιος φορέας που σας στηρίζει οικονομικά; Ποιος καλύπτει τα έξοδα αναλωσίμων για κάθε δράση;
Στην αρχή τα έξοδα ήταν αποκλειστικά δικά μας. Τώρα, που την ομάδα την έχει γνωρίσει ο κόσμος, υπάρχει στήριξη  και πολλά θετικά σχόλια στις δημοσιεύσεις μας σχετικά με  κάποιες δράσεις. Και από μεμονωμένους πολίτες αλλά και από εταιρείες και διάφορους φορείς. Η οικονομική ενίσχυση τους είναι πολύ συγκινητική και πάρα πολύ σημαντική για το έργο μας. Η αγάπη του κόσμου και τα θετικά τους σχόλια είναι σύμμαχοι για να συνεχίσουμε. Κάθε πολίτης μπορεί να μας στηρίξει οικονομικά αγοράζοντας κάποια από τα προϊόντα ενίσχυσης που διαθέτουμε γι αυτό τον σκοπό, ενώ ακόμα ένας τρόπος ενίσχυσης είναι η προσφορά αναλώσιμων υλικών (σακούλες, γάντια, εργαλεία περισυλλογής, αντισηπτικά).

-Τι χρησιμοποιείται από υλικά;

Γάντια πλαστικά, σακούλες, ειδικές τσιμπίδες περισυλλογής απορριμμάτων, που είναι πολύτιμο εργαλείο, μάσκες, λόγω covid, και βεβαίως αντισηπτικά

-Ποιος απομακρύνει στο τέλος τα σκουπίδια; O Δήμος Καλαμαριάς;

Aν η ποσότητα είναι μικρή και χωράει στους κάδους τα πετάμε εκεί. Αν είναι μεγάλος ο όγκος ή υπάρχουν και κάποια που δεν μπορούμε μόνοι/ες να απομακρύνουμε συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Καλαμαριάς. Η συνεργασία μας με τον Δήμο είναι πλέον πολύ καλή.

 

-Είχατε φανταστεί όταν πρωτοξεκινήσατε ότι θα καταφέρνατε τόσο σημαντικά πράγματα;

Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι οι περαστικοί/ές μας κοιτούσαν περίεργα.
Σήμερα ο κόσμος γνωρίζει τι κάνουμε. Χρησιμοποιούμε πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση αλλά και για να δίνουμε πολύτιμες χρηστικές συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου στις δράσεις μας είναι ικανοποιητική  όμως θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουμε περισσότεροι/ες και να περάσουμε ένα πιο ηχηρό μήνυμα στην πολιτεία όσο και στους απλούς πολίτες για αλλαγή νοοτροπίας. Να αλλάξουμε τη θλιβερή εικόνα όλοι/ες μαζί.

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συμμετέχει κάποιος στις δράσεις σας; Τι πρέπει να κάνει;

Είναι πολύ εύκολο. Ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μέρα και ώρα και το μόνο που χρειάζεται είναι …διάθεση για δουλειά και λίγο από τον ελεύθερο χρόνο του.

 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας στο σχολείο αλλά και της τοπικής κοινότητας θα οργανώσουμε από κοινού μια δράση εθελοντικού καθαρισμού σε περιοχή γύρω από το σχολείο μας μέσα στις 8 Απριλίου. Να είστε όλοι εκεί!

Σας ευχαριστούμε «Cleaningans». Θα τα πούμε σύντομα.

 IMG_20220303_113642_368IMG_20220303_113629_985040274812987_993629911577461_357324017324742666_n274292002_513316453462164_3401298289995582278_n

4 Σχόλια

Υποβολή απάντησης