Eco-μετακινήσεις στην Καρδίτσα

  Μια από τις κυριότερες ανθρώπινες δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή αποτελεί η μετακίνηση με μέσα όπως το αυτοκίνητο. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων επιδρούν άμεσα και προκαλούν την τρύπα του όζοντος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους και τις καινοτόμες σκέψεις τους για να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη μας. Μια τέτοια προσπάθεια είναι και η ακόλουθη που υλοποιήθηκε στη χώρα μας.

  Λόγος φυσικά γίνεται για την επαναστατική κίνηση των κατοίκων του δήμου Καρδίτσας, οι οποίοι προσπαθούν να ελαττώσουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα και να τις μετατρέψουν σε οικολογικές χρησιμοποιώντας ποδήλατα. Και μπορεί στο δικό μας μυαλό το ποδήλατο να είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν κυρίως τα παιδιά και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την αγορά ενός αυτοκινήτου, αλλά αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τους κατοίκους της Καρδίτσας, αφού για εκείνους ο άνθρωπος που μετακινείται με ένα τέτοιο μέσο είναι ένα συνειδητοποιημένο άτομο που ενδιαφέρεται για το καλό της δικής του υγείας  και του πλανήτη του.

  Στην Καρδίτσα, βέβαια, δεν αποφάσισαν μόνο να κάνουν μια προσπάθεια να μετακινούνται με τα ποδήλατα αλλά δημιούργησαν ειδικούς και σύγχρονους ποδηλατόδρoμους για να μετακινούνται οι κάτοικοι με ασφάλεια. Σήμερα, με βάση την ιστοσελίδα του δήμου της Καρδίτσας, η πόλη έχει αποκτήσει ποδηλατόδρομους  μήκους 7.300 μ. μόνο στον αστικό ιστό.

  Ήδη λοιπόν, οι κάτοικοι της Καρδίτσας μετακινούνται με έναν τρόπο που έχει πολλές θετικές συνέπειες και σε αυτούς αλλά και στο περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι η ποδηλασία είναι μια πολύ καλή καθημερινή άσκηση που ευεργετεί τον οργανισμό μας, αλλά εκτός από τον οργανισμό μας ευεργετεί και το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και την ίδια την πόλη τελικά! Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων και ας προσπαθήσουμε κι εμείς να βάλουμε ένα «χεράκι» κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ίσως αυτό ωφελήσει κι εμάς τους ίδιους.

Όλγα Μαρία Παπαθανασίου

Πηγές κειμένου

https://dimoskarditsas.gov.gr/karditsa-poli-tou-podilatou/

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης