ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Κόλλιας Β7

Η εξέλιξη της πολιτικής νοοτροπίας των ανθρώπων

 

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι έκαναν σκληρό αγώνα για την επιβίωση τους. Έχοντας συνείδηση του σκληρού αγώνα τους, είχαν αγνότητα ψυχική και βασικό σκοπό την ομαδοποίηση και οργάνωση τους για την προστασία και την πρόοδο της ζωής τους. Τότε μπορεί να ήθελαν ενότητα στην ομάδα, από την άλλη όμως υπήρχε και πραγματικό ενδιαφέρον για εξέλιξη των πραγμάτων μέσα από την συμβολή των μελών της κοινότητας. Έτσι προσπαθούσαν για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση, χωρίς να θέλουν να βλάψουν  τον συνάνθρωπο τους, αλλά προωθώντας το συμφέρον όλων (το κοινό καλό) χωρίς ανταγωνισμό και ιδιοτέλεια.

Από τότε που δημιουργήθηκαν οι πρώτες μικρές κοινωνικές ομάδες και ήταν πιο προστατευμένοι, μειώθηκαν οι προσπάθειες για επιβίωση, χαλάρωσαν και οι ψυχές άρχισαν να χάνουν την αγνότητα των προθέσεων τους. Αυτό οδήγησε στο γεγονός η εξουσία να καθοδηγείται από τα συμφέροντα των ανθρώπων που κατείχαν θέσεις και συμπεριφέρονταν ανταγωνιστικά σε όσους δεν εξυπηρετούσαν τους σκοπούς τους. Σκόπιμα, οι ασκούντες εξουσία επιδίωκαν να παραμένει (στο μεγαλύτερο ποσοστό) ο λαός αμόρφωτος για να μην επαναστατήσουν. Δυστυχώς, έτσι ο λαός επηρεαζόταν  από την εξουσία, και έγινε πια παθητικός και κατευθυνόμενος .

Η κατάληξη λοιπόν ήταν στη σύγχρονη εποχή οι πολίτες να έχουν επιφανειακή σκέψη, να υποκινούνται από αυτούς που ηγούνται, και να έχει χαθεί το δημοκρατικό πνεύμα στο βωμό του συμφέροντος. Έτσι, συχνά στις εκλογές ψηφίζονται κόμματα που δεν υποστηρίζουν το κοινό καλό αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα. Επίσης έχει διαστρεβλωθεί η αρχική στάση ότι οι άνθρωποι εκλέγουν υποστηρικτές-κυβερνόντες που λειτουργούν βάσει συλλογικού πνεύματος. Σήμερα ψηφίζουν όσους «υποτίθεται» ότι εκπροσωπούν την άποψη των πολιτών. Όμως οι εκπρόσωποι αυτοί παρουσιάζουν τα προγράμματα τους ως αληθοφανή, αλλά στην πραγματικότητα αυτό γίνεται για να κερδίζουν ψήφους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην οδηγείται η κοινωνία σε ανάπτυξη και πρόοδο.

Είναι καιρός να αρχίσει η μάζα να συνειδητοποιεί ότι η στάση της σχετικά με τις επιλογές εκπροσώπων του λαού πρέπει να αλλάξει. Ένας τρόπος είναι να υπάρξει ένας κυβερνήτης με ισχυρή προσωπικότητα (αποδεκτός από όλους), με υπέρμετρη αγάπη για τη χώρα του, με επιθυμία να συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών. Αυτός θα λειτουργήσει ως πρότυπο για το λαό, προκειμένου να αρχίσει να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η επιλογή εκπροσώπου του λαού που βασική του βλέψη είναι η προώθηση συλλογικού πνεύματος. Έτσι, κάθε πολίτης θα ψηφίζει συνειδητά τους εκπροσώπους του με κριτήριο την κοινωνική ευημερία, για τη βελτίωση της ζωής όλων.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης