Επίσκεψη στις Εκδόσεις «Ίκαρος»

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Μαρ• 30•14

της Μαρκέλλας Σούτη (Γ3, Γυμνάσιο)

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013. Μετά την επίσκεψη του τμήματός μας στο Διονυσιακό Θέατρο και την ξενάγηση της κ. Καφετζάκη, μία ομάδα παιδιών του Ομίλου Φιλαναγνωσίας επισκεφτήκαμε τις Εκδόσεις «Ίκαρος». Η επίσκεψη στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο έγινε επειδή είναι ο αποκλειστικός εκδότης του τιμημένου με το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας, Οδυσσέα Ελύτη, την ποίηση του οποίου μελετάμε αυτήν την περίοδο στο πλαίσιο της διασχολικής μας δράσης «Οδυσσέας Ελύτης: Τόποι και τοπία της ποίησής του».

Ο εκδοτικός οίκος «Ίκαρος» ιδρύθηκε από τον Αλέκο Πατσιφά, τον Νίκο Καρύδη και τον Μάριο Πλωρίτη το 1943 και βρίσκεται στην οδό Βουλής 2, στο Σύνταγμα. Η κόρη του βασικού εκδότη, η κ. Κατερίνα Καρύδη,  μας ξενάγησε στον εκδοτικό οίκο.  Εντυπωσιακό ήταν ότι υπήρχαν παντού πολύ ιδιαίτερες ζωγραφιές, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν δημιουργίες του σπουδαίου ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου. Είδαμε με προσοχή και φωτογραφήσαμε πολλά έργα του Γιάννη Τσαρούχη και του Γιάννη Μόραλη, μερικά από τα οποία στόλισαν πολλές ποιητικές εκδόσεις του Ελύτη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην πραγματικότητα ο εκδοτικός οίκος είναι ένας μικρός χώρος και βιβλιοπωλείο, συνδέεται όμως με μια πολύ πλούσια συλλογή ποιητικών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι συλλογές του Ελύτη, του Σεφέρη, του Εγγονόπουλου, του Καρούζου, της Δημουλά. Στο επάνω πάτωμα υπάρχει ένα μικρό γραφειάκι, πλαισιωμένο με μια μεγάλη και σημαντική βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει όλον το χώρο, με αποτέλεσμα να χωράνε με το ζόρι πέντε άτομα. Η κ. Καρύδη μας εξήγησε ότι από το 1997 ο χώρος που στεγάζονται οι εκδόσεις «Ίκαρος» χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μας είπε ακόμη ότι φέτος  γιορτάζουν τα 70 χρόνια από την ίδρυσή τους (1943), όπως διαπιστώσαμε και από την ωραία διακοσμημένη βιτρίνα με εορταστικούς μικρούς «ίκαρους».

 Όταν η ομάδα κατέβηκε ξανά κάτω η κυρία Μέντη μας ζήτησε να διαλέξουμε δύο βιβλία του Οδυσσέα Ελύτη για να τα κληρώσουμε την επόμενη μέρα στον Όμιλο. Διαλέξαμε τις ποιητικές συλλογές «Τα Ρω του έρωτα» και «Το φωτόδεντρο». Ευχαριστήσαμε την υπεύθυνη των εκδόσεων για την ξενάγηση και φύγαμε. Μετά την πνευματική τροφή στις εκδόσεις «Ίκαρος», χορτάσαμε την πείνα μας με ένα σουβλάκι, επιβιβαστήκαμε στο τραμ και επιστρέψαμε κεφάτοι στο σχολείο μας.

Σχολιάστε

Top