Διαβάζοντας το βιβλίο του Μίχαελ Έντε, «Η Μόμο»

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Απρ• 11•14

της Μαρίας Σεργάκη (Γ3, Γυμνάσιο)

Η δράση του φανταστικού αυτού μυθιστορήματος τοποθετείται σε διάφορα μέρη, όπως τα ερείπια ενός αρχαίου θεάτρου, τους δρόμους μιας πόλης και την Οδό του Ποτέ. Πρωταγωνίστρια είναι η μικρή Μόμο και οι φίλοι της, ο Τζίτζης και ο Μπέπος. Το βιβλίο αναφέρεται στην προσπάθεια αρχικά των τριών φίλων και αργότερα μόνο της Μόμο, να νικήσουν τους Χρονοταμιευτές, οι οποίοι κλέβουν το χρόνο των ανθρώπων. Βασικά θέματα του είναι οι κοινωνικές σχέσεις, η φιλία, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που ωθεί τους ανθρώπους σε ένα αδιάκοπο «κυνήγι» του χρόνου.

αρχείο λήψης

Η Μόμο, ένα ορφανό δεκάχρονο κορίτσι, ζει χαρούμενη σε μια μικρή γειτονιά, πάντα περιτριγυρισμένη από τους φίλους της.Είναι κοντή και αδύνατη και τα μαλλιά της είναι μαύρα και σγουρά. Η Μόμο έχει ένα χάρισμα, κάθε φορά που οι γείτονές της έχουν κάποιο πρόβλημα, πάντα πηγαίνουν να της μιλήσουν, και παρόλο που αυτή δεν μπορεί να τους δώσει συμβουλές, μπορεί να κάθεται να τους ακούει με τις ώρες, κάτι που με κάποιον ανεξήγητο τρόπο τους παρηγορεί αφάνταστα. Της αρέσει πολύ να παίζει με τα παιδιά της γειτονιάς της. Οι καλύτεροί της φίλοι είναι ο Τζίτζης ο ξεναγός, ο οποίος σκέφτεται πολλά παραμύθια με πρωταγωνιστές αυτόν και τη μικρή του φίλη, και ο Μπέπος ο οδοκαθαριστής, ο οποίος είναι σοφός αλλά όχι πολύ ομιλητικός. Παρόλο που οι δύο της φίλοι είναι τόσο αντίθετοι μεταξύ τους, αυτή τους αγαπάει το ίδιο και δεν θα φανταζόταν τη ζωή της χωρίς αυτούς. Μετά από λίγο καιρό όμως, η Μόμο βλέπει μια αλλαγή στη συμπεριφορά των γειτόνων της. Σταματούν να την επισκέπτονται, και τα παιδιά έχουν παρατηρήσει ότι οι γονείς τους είναι απόμακροι. Μαθαίνουν ότι αυτό οφείλεται στους Χρονοταμιευτές, οι οποίοι με δόλο καταφέρνουν να κάνουν όλους τους ενήλικες να «εξοικονομούν χρόνο», για να επιβιώνουν οι ίδιοι. Έτσι, η Μόμο και οι φίλοι της κάνουν διαδηλώσεις στην πόλη με πολλά άλλα παιδιά που μαθαίνουν για τη δράση τους χωρίς  όμως να καταφέρουν να ενημερώσουν τους ενήλικες για το κόλπο των Χρονοταμιευτών. Αργότερα η Μόμο, έχοντας χάσει τις ελπίδες της, χάνεται μέσα στη μεγάλη, άγνωστη  πόλη και τυχαία βρίσκει μία χελώνα, την Κασσιόπεια, η οποία γνωρίζει τι θα γίνει τα επόμενα 30 λεπτά. Η Κασσιόπεια οδηγεί τη Μόμο στο σπίτι του Πουθενά, όπου κατοικεί ο μαστρο-Ώρας, ο οποίος ελέγχει το χρόνο. Όταν επιστρέφει στο σπίτι της, στο έρημο θέατρο, βλέπει ότι όλοι οι φίλοι της την έχουν εγκαταλείψει. Οι Χρονοταμιευτές, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν μάθει για την προσπάθειά της να αποκαλύψει τις βλέψεις τους στον κόσμο, τη θεωρούν επικίνδυνη και γι’ αυτό προσπαθούν να την πάρουν με το μέρος τους, χωρίς όμως επιτυχία. Η Μόμο ξαναπηγαίνει στο σπίτι του μαστρο-Ώρα, ο οποίος της λέει ότι είναι η μόνη που μπορεί να νικήσει τους Χρονοταμιευτές και της δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει, τις οποίες αυτή αποφασίζει να ακολουθήσει. Τελικά πετυχαίνει το σκοπό της και έτσι η ζωή επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς !

Στο βιβλίο θίγεται το πολύ σημαντικό πρόβλημα της βιασύνης και της συνεχούς προσπάθειας εξοικονόμησης χρόνου, που παρατηρείται κυρίως στη ζωή των ενηλίκων σήμερα, λόγω του άγχους και των πολλών υποχρεώσεων. Ο παντογνώστης συγγραφέας επιλύει με τον τρόπο του το πρόβλημα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη όλων των ηλικιών. Παράλληλα αναδεικνύει τις επιπτώσεις που η  φήμη και τα χρήματα μπορούν να έχουν στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αφού αυτό συμβαίνει στο Τζίτζη, έναν από τους αγαπημένους φίλους της πρωταγωνίστριας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικές οι αξίες της φιλίας και της αυτοθυσίας, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι η Μόμο είναι πολύ πιστή φίλη και δέχεται να βάλει τη ζωή της σε κίνδυνο για να βοηθήσει τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο βιβλίο είναι τα μηνύματα που περνάει και το γεγονός ότι μας κάνει να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της βιασύνης και της «εξοικονόμησης χρόνου», κάτι που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον μου  επειδή το θέμα του ήταν πρωτότυπο και δεν έμοιαζε σε τίποτα με άλλα βιβλία που έχω διαβάσει. Μου άρεσε ιδιαίτερα η δυναμικότητα και η γενναιότητα της μικρής Μόμο και θαύμασα τη θέληση, την αθωότητα και την καλοσύνη της. Θα πρότεινα το βιβλίο σε αναγνώστες που αγαπούν τη λογοτεχνία η οποία συνδυάζει την περιπέτεια, τη φαντασία και τα βαθυστόχαστα μηνύματα. Πιστεύω ότι αζίζει να διαβαστεί από  τους αναγνώστες κάθε  ηλικίας, καθώς θα αρέσει στους νεαρούς λόγω του έντονου στοιχείου της δράσης, αλλά και στους μεγαλύτερους, οι οποίοι θα εκτιμήσουν τους συμβολισμούς και τα μηνύματα του.

Σχολιάστε

Top