Αλλαγές στο λύκειο

ΑΠΟ: ΓΑΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Φεβ• 26•18
Αλλαγές στο λύκειο

 Όπως είναι γνωστό σε πολλούς από σας, η φετινή χρονιά θα φέρει μαζί της μάλλον πολλές αλλαγές στη Γ” Λυκείου τόσο στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών όσο και στις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις, αφού πλέον, οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο σε τέσσερα μαθήματα.Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η εξέταση των μαθητών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (θα συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση), των Μαθηματικών, της Ιστορίας και της Βιολογίας.

  Μάλιστα, οι μαθητές για τα μαθήματα αυτά θα γράφουν υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο α” τετράμηνο, ενώ σε ό, τι αφορά τον βαθμό απολυτηρίου στα τέσσερα αυτά μαθήματα, θα προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.

  Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου, εκτός της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και στο 2ο τετράμηνο και ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

  Στις τροποποιήσεις περιλαμβάνονται αλλαγές στα Αρχαία Γενικής Παιδείας της Β” Λυκείου, όπου έχει προστεθεί ο «Επιτάφιος» του Περικλή ο οποίος είχε αφαιρεθεί από την ύλη της Γ’ Λυκείου.

  Επιπλέον, δεν δίνεται  πια έμφαση σε γραμματική και συντακτικό αλλά στην κατανόηση του κειμένου  όσον αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις και τη διδασκαλία μέσα στην τάξη.

  Στις Α” και Β” Λυκείου, στο εξής οι Δημιουργικές Εργασίες καθιερώνονται ως υποχρεωτικές, καθώς κρίνεται αναγκαίο να δοθεί βαρύτητα στη δημιουργική σκέψη και δράση. Γι” αυτόν τον λόγο οι συγκεκριμένες εργασίες θα αξιολογούνται από τον εκπαιδευτικό και θα συνεκτιμώνται στην αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή στο αντίστοιχο μάθημα για το τετράμηνο κατά το οποίο κατατίθενται.

  Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου παιδείας, από το τρέχον σχολικό έτος για τις απουσίες των μαθητών θα ισχύσουν τα εξής:

  • Η φοίτηση όλων των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων είναι υποχρεωτική και η προαγωγή και απόλυση τους θα εξαρτάται από την επίδοσή τους και από την τακτική τους φοίτηση στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
  • Η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
  • Τέλος, μπαίνει και στη διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, με τον αριθμό να παραμένει στις 114. Μάλιστα, οι γονείς θα λαμβάνουν e-mail ή μήνυμα στο κινητό με το που ο μαθητής συμπληρώσει 30 απουσίες ή απουσιάζει τρεις συνεχόμενες ημέρες από το σχολείο.

 

  Οι παραπάνω αλλαγές, προφανώς, στοχεύουν σε σημαντικά μικρότερο εξεταστικό βάρος για τους μαθητές, οι οποίοι μέσω της αύξησης του διδακτικού χρόνου θα έχουν στην διάθεση του περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

  Εν τέλει, όμως, τίθεται το ερώτημα αν οι νέες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν τους μαθητές ή όχι.

Καλλινίκη Αρναούτη A1

Πηγή: cnn.gr

Σχολιάστε

Top