(α + β) (α – β) = α2 - β2
Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα μαθηματικά. Οι μαθητές σχεδόν μισούν τα μαθηματικά, όταν είναι στο σχολείο, και αυτό το μίσος συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή τους. Γενιές και γενιές μεγαλώνουν θεωρώντας τα μαθηματικά δύσκολα ή ακόμα και άχρηστα.
Ο φόβος όμως των μαθητών δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητος. Τα μαθηματικά είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα στα σχολεία. Από τις μικρές τάξεις, τα μαθηματικά δηλώνουν το παρόν καθημερινά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών γι” αυτό σε πολλούς μαθητές φαντάζουν βουνό. Θεωρούνται απρόσωπα και αποκομμένα από τον έξω κόσμο. Ενώ δεν είναι λίγοι που τρέμουν την πολυπλοκότητα τους.
Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι τα μαθηματικά είναι εύκολα. Είναι πολύπλοκα, όπως είναι άλλωστε και ο ίδιος μας ο κόσμος, γιατί αυτόν προσπαθούν να εξηγήσουν. Στην πραγματικότητα τα μαθηματικά ουδέποτε υπήρξαν απομακρυσμένα από τη φύση και την καθημερινή μας ζωή, αυτή προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν. Ξεκίνησαν να αναπτύσσονται, όταν ο άνθρωπος προσπάθησε να λύσει τα πρώτα του προβλήματα και θα σταματήσουν να αναπτύσσονται όταν ο άνθρωπος λύσει όλα τα προβλήματά του και καλύψει εντελώς την περιέργειά του. Δηλαδή ποτέ.
Επομένως τα μαθηματικά θα συνοδεύουν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Αν εμείς οι άνθρωποι εντρυφήσουμε στον κόσμο των μαθηματικών θα ανακαλύψουμε το μεγαλείο τους και έτσι δεν θα μας φαίνονται τόσο δύσκολα τελικά.
Τέλος, ειδικά στην χώρα μας, την Ελλάδα, από την οποία κατάγονται μερικοί από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς, δεν νοείται να υπάρχουν ανθρώπου που να φοβούνται τα μαθηματικά.
«Για να φανταστούμε τη χρησιμότητα των μαθηματικών στη ζωή μας, αρκεί να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς μαθηματικά.»
Λάο Τσε, Κινέζος φιλόσοφος (6ος π. Χ. αιώνας)
‘’Πάντα κατ΄ αριθμών γίνονται.’’ Πυθαγόρας
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ A4