Το πορτρέτο του Ντόριαν Γρέι

ΑΠΟ: ΓΑΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Φεβ• 26•18

 ντοριαν

Γραμμένη με έναν ασυνήθιστο τρόπο από τον συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ, είναι η ιστορία ενός μοντέρνου νέου που πουλάει την ψυχή του για αιώνια ομορφιά και νιότη. Είναι το διασημότερο έργο του συγγραφέα. Η ιστορία της ηθικής αποσύνθεσης του Ντόριαν Γρέι, προκάλεσε σκάνδαλο, όταν προδημοσιεύτηκε το 1890. Ο Ουάιλντ κατηγορήθηκε ότι το βιβλίο διέφθειρε τα ήθη της εποχής του για αυτό και φυλακίστηκε.

  Ο Ντόριαν είναι το αψεγάδιαστο δείγμα ανθρώπου, διότι δεν έχει μόνο ένα όμορφο και γοητευτικό παρουσιαστικό αλλά και μια καθαρή ψυχή. Όμως, αποφασίζει να την θυσιάσει για να διατηρήσει την νιότη του, χωρίς να γνωρίζει τις συνέπειες της πράξης του.

  Ο νέος καταλήγει να παρασύρεται όλο και πιο πολύ στην ακολασία. Ενώ τα σημάδια της εσωτερικής αυτής αλλοίωσης δεν είναι ορατά πάνω του, εντούτοις μεταφέρονται στο πορτρέτο του που αποτελεί αντανάκλαση του παλιού του εαυτού, πριν καταλήξει στην παραμορφωμένη του μορφή. Πόσο βάρος, όμως, μπορεί να αντέξει η ψυχή ενός ανθρώπου;

  Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο βιβλίο, εκτός από τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του Όσκαρ Ουάλντ, είναι το γεγονός ότι η αποκωδικοποίηση του μηνύματος εξαρτάται από τον αναγνώστη της κάθε εποχής και κοινωνίας. Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

 

ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ ΜΑΡΙΑ Α6

Σχολιάστε

Top