Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

ΑΠΟ: ΓΑΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - Φεβ• 26•18
Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

Ήδη από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου  όλοι οι μαθητές έχουν ανησυχίες για το μέλλον τους. Κυριότερη  ανησυχία τους είναι η επιλογή επαγγέλματος  μέσα από μια μεγάλη πληθώρα προσφορών. Σε αυτό το κομμάτι η συμβολή του  Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) είναι ουσιαστική.

Πρόκειται για μια διαδικασία που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου. Επίσης, σε βοηθά να εντοπίσεις τα επαγγέλματα που σου ταιριάζουν, αλλά και τις σχολές στις οποίες μπορείς να εκπαιδευτείς γι΄ αυτά. Έτσι, θα μπορέσεις να ανακαλύψεις  αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου ταιριάζουν με τα επαγγέλματα που σε ενδιαφέρουν, αλλά και αν οι ικανότητες που έχεις θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις σε αυτά.

 

  Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η επαγγελματική ταυτότητα είναι διαφορετική από την προσωπική. Δε σε προσδιορίζει εξ ολοκλήρου, είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής σου. Άλλο τι δουλειά  κάνεις και άλλο ποιος είσαι. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός θα σε βοηθήσει επίσης να ξεχωρίσεις τι θέλεις και μπορείς εσύ να κάνεις, από το τι περιμένουν από εσένα οι γονείς σου ή άλλοι, που πιθανώς σε επηρεάζουν σε αυτήν την απόφαση. Πολλές φορές, οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, επειδή φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν αγαπημένους τους ανθρώπους και δυσκολεύονται να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους επιθυμίες.

 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠ

  Ο Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός (ΣΕΠ) στοχεύει  στο να βοηθήσει τους μαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους για την ομαλή ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνία. Έτσι, με τη διδασκαλία του ΣΕΠ ο μαθητής προσπαθεί να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό το, ώστε να αξιοποιήσει το δυναμικό του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πορεία, για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη.

 · Στόχοι του ΣΕΠ

1. Να γνωρίσουν οι μαθητές το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

2. Να γνωρίσουν τον κόσμο της εργασίας.

3. Να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

4. Να αναζητήσουν πληροφορίες για τη διαδικασία λήψης απόφασης.

5. Να σχεδιάσουν το μέλλον  τους.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠ

  Ο επαγγελματικός προσανατολισμός, δηλαδή η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος είναι ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας. Μία σωστή επιλογή μπορεί να γίνει η αφετηρία μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Αντίθετα, μια άστοχη επιλογή μπορεί να οδηγήσει τον/ην νέο/α σε ένα επάγγελμα που δεν θα τον ενδιαφέρει, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη τη ζωή του. Ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν θα πρέπει να αφήνεται στην τύχη.

ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΦΑΝΗ(ΠΕ17.01)/ ΤΕΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΕΠ 1

ΣΤΑΝΚΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ  Α3

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ Α3

Σχολιάστε

Top